Äppelpaj

Äppelpaj

Av: / Foto: Anders Norrsell
60 min
8 personer
Att koka äpplena i sirap och vatten gör dem mjuka och goda. Här har vi gömt klyftorna under ett pajgaller.
Fler recept på:
Efterrätt, Paj, Äpple
Annons

Ingredienser

    1. 100 g smör
    2. 1 1/2 dl strösocker
    3. 1 st ägg
    4. 4 dl vetemjöl
    5. 2 tsk bakpulver
    6. 1 tsk vaniljsocker
  1. Fyllning

    1. 4–5 st äpplen
    2. 1/2 dl sirap
    3. 1/2 dl vatten
    4. 2 tsk mald kanel
  2. Garnering

    1. florsocker

Gör så här

    1. 1.

      Börja med fyllningen. Skala, kärna ur och klyfta äpplena. Blanda sirap och vatten och sjud klyftorna nästan mjuka. Rör några gånger under tiden så att klyftorna vänds om. Pudra kanel över och ta av kastrullen.

    2. 2.

      Rör smör och socker till en mjuk och smidig smet. Tillsätt ägget. Blanda de torra ingredienserna. Sikta ner i smörblandningen och arbeta samman till en deg.

    3. 3.

      Tryck ut två tredjedelar av degen i en pajform 22–24 cm i diameter. Lägg ner äppelklyftorna och kavla ut resterade deg. Sporra remsor ca 1 cm breda och placera i ett rutmönster över äpplena. Grädda mitt i ugnen 30–35 minuter. Pudrat över florsocker.

Fler recept på:
Efterrätt, Paj, Äpple
Är innehållet i detta recept olämpligt?