Äppelpaj

Äppelpaj

40 min
1 paj
Recept på en underbar svensk klassiker - liksom mångas favoritdessert - äppelpaj. Mums!
Fler recept på:
Jul, Advent, Barnkalas, Begravning
Annons

Ingredienser

  1. Mördegsbotten

    1. 200 g smör
    2. 5 dl vetemjöl
    3. 0.5 dl socker
    4. 2 st ägg
  2. Fyllning

    1. 3 st äpplen
    2. 50 g smör
    3. 1 msk kanel
    4. 2 msk socker
    5. 100 g mandelmassa
    6. 150 g vaniljkräm
    7. 1 st färdig sockerkakstårtbotten

Gör så här

    1. 1.

      Mördegsbotten: Nyp ihop ingredienserna till mördegsbottnen. Ta undan 1/3 av degen till dekorationsremsor att ha ovanpå. Klä en pajform med löstagbar botten med resten av degen. Ställ bottnen kallt.

    2. 2.

      Fyllning: Värm ugnen till 200°. Skala, kärna ur och klyfta äpplena. Stek på svag värme i smör, kanel och socker tills klyftorna har mjuknat. Blanda ihop mandelmassa och vaniljkräm och fyll pajskalet med blandningen.

    3. 3.

      Lägg på den färdiga sockerkakstårtbotten och lägg generöst med äppelblandning på den. Kavla ut resten av mördegen till långa remsor och lägg dem i rutmönster över pajen. Grädda i cirka 20 minuter.

Fler recept på:
Jul, Advent, Barnkalas, Begravning
Är innehållet i detta recept olämpligt?