Beredning: Smula jästen i en bunke. Häll på mjölken och rör så att jästen löser sig.
Blanda ner smör, ägg och socker och rör till en jämn smet. Tillsätt mjölet, lite i taget, och arbeta till en smidig deg. Låt jäsa övertäckt i ca 40 min.
Forma degen till små bollar, 1–11 cm stora. Lägg upp på ett stort fat och låt jäsa i ytterligare 30 min.
Hetta upp oljan till 180° och fritera bollarna, några åt gången, tills de är gyllenbruna.
Tärna äpplena fint och fräs dem i smöret. Tillsätt socker, citronsaft och allt från vaniljstången. Låt småputtra tills äpplena är mjuka.
Ta upp vaniljstången och mixa äpplena till en slät puré. Låt svalna i kylen. Lägg fyllningen i en spritspåse och spritsa in den i de friterade munkarna.
Före serveringen: Pudra lite florsocker över munkarna och servera tillsammans med hemgjord saffransglass eller färdigköpt vaniljglass. Lite hackade rostade nötter är gott till.