Äppelmunkar

Äppelmunkar

Av: / Foto: David Back
60 min
10 stycken
Kan det bli godare än varma äppelmunkar?
Fler recept på:
Efterrätt, Glass, Äpple, Citron, Nötter
Annons

Ingredienser

    1. 25 g jäst
    2. 2 dl fingervarm mjölk
    3. 100 g rumsvarmt smör
    4. 1 ägg
    5. 1/2 dl strösocker
    6. 7 dl vetemjöl
  1. Fyllning

    1. 4 röda äpplen
    2. 1 msk smör
    3. 1 dl strösocker
    4. 2 tsk färskpressad citronsaft
    5. 1 vaniljstång, delad och urskrapad
  2. Till friteringen

    1. 1 liter neutral olja
  3. Till servering

    1. saffransglass
    2. ev grovhackade rostade nötter efter smak

Gör så här

    1. 1.

      Beredning: Smula jästen i en bunke. Häll på mjölken och rör så att jästen löser sig.

    2. 2.

      Blanda ner smör, ägg och socker och rör till en jämn smet. Tillsätt mjölet, lite i taget, och arbeta till en smidig deg. Låt jäsa övertäckt i ca 40 min.

    3. 3.

      Forma degen till små bollar, 1–11 cm stora. Lägg upp på ett stort fat och låt jäsa i ytterligare 30 min.

    4. 4.

      Hetta upp oljan till 180° och fritera bollarna, några åt gången, tills de är gyllenbruna.

    5. 5.

      Tärna äpplena fint och fräs dem i smöret. Tillsätt socker, citronsaft och allt från vaniljstången. Låt småputtra tills äpplena är mjuka.

    6. 6.

      Ta upp vaniljstången och mixa äpplena till en slät puré. Låt svalna i kylen. Lägg fyllningen i en spritspåse och spritsa in den i de friterade munkarna.

    7. 7.

      Före serveringen: Pudra lite florsocker över munkarna och servera tillsammans med hemgjord saffransglass eller färdigköpt vaniljglass. Lite hackade rostade nötter är gott till.

Fler recept på:
Efterrätt, Glass, Äpple, Citron, Nötter
Är innehållet i detta recept olämpligt?