Äppelmazarin

Äppelmazarin

Av: / Foto: Anders Norrsell
110 min
6 personer
Vacker och god kaka som påminner om en mazarin. Vi gjorde i avlång form, men det går lika bra med en rund.
Fler recept på:
Efterrätt, Paj, Citron, Äpple
Annons

Ingredienser

    1. Ugn 175°
    2. 100 g smör
    3. 3 dl vetemjöl
    4. 3 msk strösocker
    5. 1/2 st ägg
  1. Fyllning

    1. 50 g smör
    2. 150 g mandelmassa
    3. 1 msk strösocker
    4. 2 st ägg
    5. 1 st citron, rivet skal
    6. 2 msk vetemjöl
    7. 3–4 st äpplen
  2. Garnering

    1. florsocker

Gör så här

    1. 1.

      Blanda smör, mjöl och socker, gärna i matberedare. Tillsätt ägget och arbeta samman till en deg. Svep in i plastfilm och låt vila i kylen ca 1 timme.

    2. 2.

      Tryck eller kavla ut degen i en smord pajform, ca 24 cm i diameter, eller en avlång. Nagga med gaffel. Förgrädda mitt i ugnen ca 10 minuter.

    3. 3.

      Rör smöret smidigt. Tillsätt finriven mandelmassa. Tillsätt äggen och rör mellan varje. Tillsätt rivet citronskal och sikta ner mjöl. Rör till en jämn smet. Fördela smeten i pajskalet.

    4. 4.

      Skala, kärna ur och skiva äpplena tunt. Lägg i rader i smeten. Grädda mitt i ugnen 25–30 minuter.

    5. 5.

      Låt svalna och strö över lite florsocker. Servera med vaniljsås.

Fler recept på:
Efterrätt, Paj, Citron, Äpple
Är innehållet i detta recept olämpligt?