Äppelkaka, vegansk och glutenfri

Äppelkaka, vegansk och glutenfri

Av:
60 min
8 bitar
En saftig och lagom söt äppelkaka som är oslagbar en höstkväll. Väg gärna upp mjölet, för bäst resultat. Det måste vara sojamjölk för att få till äggkonsistensen. Receptet räcker till 8 bitar, men går utmärkt att dubbla för en 22 cm stor form.
Annons

Ingredienser

    1. 0,75 dl sojamjölk
    2. 0,75 msk äppelcidervinäger
    3. 2,25 dl mjöl, valfri sort
    4. 55 g farinsocker
    5. 0,75 tsk bikarbonat
    6. 1 tsk kanel
    7. 2 krm kanel
    8. en nypa salt
    9. 1 tsk vaniljarom
    10. 1,25 dl rapsolja
    11. 2 st äpplen

Gör så här

    1. 1.

      Sätt ugnen på 175 grader och smöra och bröa en form.

    2. 2.

      Blanda vinäger med sojamjölk för sig och de torra ingredienserna för sig.

    3. 3.

      Riv ett äpple med skal och blanda ner i mjölblandningen tillsammans med mjölkblandningen, rapsolja och vaniljarom.

    4. 4.

      Häll smeten i en springform (18 cm i diameter) och skiva ett oskalat äpple tunt. Pressa lite citron på så det inte blir brunt.

    5. 5.

      Dekorera kakan med äppelskivor och avsluta med mer citron, för att behålla färgen, och lite kanel.

    6. 6.

      Grädda mitt i ugnen i 25-35 minuter. Känn med en sticka som ska koppa ut torr ur kakan.

    7. 7.

      Låt svalna eller servera direkt, gärna med vaniljsås.

Är innehållet i detta recept olämpligt?