Äppelkaka med mandeltosca

Äppelkaka med mandeltosca

Annons

Ingredienser

    1. 150 g Smör
    2. 2 st Ägg
    3. 1.25 dl Socker
    4. 2 dl Vetemjöl
    5. 0.5 tsk Bakpulver
    6. 0.5 dl Grädde
    7. 3 st Äpplen
    8. 0.5 dl Socker
    9. 2 tsk kanel
  1. mandeltosca

    1. 1.5 dl Socker
    2. 1.5 dl ljus sirap
    3. 1.5 dl Grädde
    4. 100 g Smör
    5. 200 g mandel - hyvlad
  2. till servering

    1. vispad grädde

Gör så här

    1. 1.

      Värm ugnen till 175°. Smörj och bröa en rund form med 22 cm diameter, gärna med avtagbar kant. Smält smöret och låt det svalna. Vispa ägg och socker pösigt. Tillsätt mjöl, bakpulver, smör och grädde. Skala och skär äpplena i klyftor; vänd dem i kanel och socker. Häll upp smeten i formen och fördela äppelklyftorna på toppen. Grädda i cirka 30 minuter, kakan ska inte vara helt genomgräddad. Gör under tiden toscasmeten.

    2. 2.

      mandeltosca: Rör ihop socker, sirap, grädde och smör i en kastrull. Låt koka i cirka 15 minuter och tillsätt sedan mandel. Häll toscasmeten över kakan och grädda i ytterligare cirka 15 minuter, tills toscan har fått fin färg.

    3. 3.

      Servera kakan med vispad grädde.

Är innehållet i detta recept olämpligt?