Äppelkaka med mandelmassa, kanel och hasselnötter

Äppelkaka med mandelmassa, kanel och hasselnötter

Av: / Foto: All over press
90 min
10 bitar
Riktigt mumsig äppelkaka!
Fler recept på:
Efterrätt, Citron, Nötter, Äpple
Annons

Ingredienser

  1. Mördeg

    1. Ugn 185°
    2. 2½ dl vetemjöl, 150 g
    3. 1 msk strösocker
    4. 1 st knivsudd salt
    5. 100 g smör
    6. 1 msk crème fraiche
  2. Fyllning

    1. 3 st ägg
    2. ca 2 dl crème fraiche
    3. 1 dl strösocker
    4. 100 g mandelmassa, grovriven
    5. 1 tsk fnrivet citronskal, ekologiskt
    6. 4 st äpplen
  3. Topping

    1. 1 tsk mald kanel
    2. 1 msk strösocker
    3. ½ dl hasselnötter, grovhackade
  4. Chantillykräm

    1. 1 st vaniljstång
    2. 3 dl vispgrädde
    3. 1 msk strösocker

Gör så här

    1. 1.

      Blanda vetemjöl, socker och salt i en skål. Skär smöret i små tärningar och smula det grynigt tillsammans med mjölblandningen. Tillsätt crème fraiche och arbeta snabbt ihop till en deg. Platta ut den något, slå in den i plastfolie och låt den vila i kylskåp minst 30 minuter. Kavla därefer ut degen tunt mellan två bakplåtspapper, så fastnar den inte på bakbordet.

    2. 2.

      Dra av det övre bakplåtspapperet och lägg med hjälp av det undre papperet degen i en form cirka 24 centimeter i diameter. Dra av papperet försiktigt. Vill det inte lossna kan du ställa den i kyl eller frys en stund.

    3. 3.

      Tryck till degen väl längsmed kanterna. Sätt ugnen på 185°.

    4. 4.

      Fyllning: Vispa ihop ägg och crème fraiche. Tillsätt socker, mandelmassa och citronskal. Bred ut krämen på mördegsbottnen. Skala äpplena, skär dem i kvartar och ta bort kärnhuset. Skär dem eventuellt i lite mindre klyftor och (lägg dem sedan direkt i krämen så hinner de inte mörkna) i ett cirkelformat mönster. Skär eventuellt några äppelklyfor i mindre bitar till mitten.

    5. 5.

      Topping: Blanda kanel och socker och strö det över kakan. Strössla till sist över hasselnötterna och grädda kakan långt ner i ugnen cirka 50 minuter.

    6. 6.

      När den känns fast i mitten när man trycker på den är kakan färdig.

    7. 7.

      Chantillykräm: Snitta upp vaniljstången och skrapa ur vaniljkornen i en skål. Tillsätt grädde och socker och vispa fluffigt. Servera krämen till den ljumma äppelkakan.

Fler recept på:
Efterrätt, Citron, Nötter, Äpple
Är innehållet i detta recept olämpligt?