Äppelkaka med kokos och vanilj

Äppelkaka med kokos och vanilj

Av: / Foto: Anders Norrsell
60 min
6 bitar
Kokosflingor och vaniljsocker ger denna äppelkaka både fasthet och god smak.
Annons

Ingredienser

  1. Smet

    1. 3 dl potatismjöl
    2. 1 dl strösocker
    3. 2 dl råsocker
    4. 2 tsk bakpulver
    5. 2 tsk vaniljsocker
    6. 2 dl kokosflingor
    7. 150 g rumsvarmt smör
    8. 2 st ägg
    9. 1 dl yoghurt
  2. Fyllning

    1. 2-3 st äpplen
  3. Topping

    1. pärlsocker eller mandelspån
  4. Garnering

    1. kryddgrönt och äppelklyftor
  5. Serveras med

    1. vaniljsås

Gör så här

    1. 1.

      Smöra en rund form, cirka 24 cm i diameter, med avtagbar botten. Kläm gärna ett bakplåtspapper i botten på formen som du också smörar. Bröa formen med ströbröd.

    2. 2.

      Blanda de torra ingredienserna i en degbunke. Klicka ner smöret och rör till en smulig massa. Tillsätt äggen, ett i taget, och arbeta till en smet.

    3. 3.

      Vänd ner yoghurten och rör tills du har en smet. Fördela smeten i den smorda formen.

    4. 4.

      Skala och kärna ur äpplena och stick ner dem runt om i kakan. Strö över pärlsocker eller mandelspån.

    5. 5.

      Sätt ugnen på 175 grader. Grädda kakan i ugnens mitt i cirka 45 minuter. Känn med sticka. Kakan ska ha fått fin färg och stannat helt. Ta ut och låt svalna några minuter i formen.

    6. 6.

      Servera med grädde eller vaniljsås.

Är innehållet i detta recept olämpligt?