Äppelcrumblepaj med salt kolasås

Äppelcrumblepaj med salt kolasås

Av: / Foto: Lena Grenfelt
40 min
7 portioner
Kolasåsen blir underbart god och håller upp till en vecka i kylen, om det skulle bli något över! Räkna med att såsen tar 4 timmar att förbereda.
Fler recept på:
Jul, Barnkalas
Annons

Ingredienser

  1. Salt kolasås

    1. 1 burk kondenserad mjölk
    2. 4 msk grädde
    3. flingsalt
  2. Äppelpaj

    1. 100 g smör
    2. 2 msk socker
    3. 1 1/2 dl vetemjöl
    4. 1 1/2 dl havregryn
    5. 7 st äpplen (skalade, urkärnade och skivade)
    6. 2 msk råsocker
    7. 1 tsk kanel
    8. 1 tsk kardemumma

Gör så här

    1. 1.

      Börja med kolasåsen, som tar lite tid. Täck en oöppnad burk med kondenserad mjölk med vatten och koka i 3–4 timmar under lock i en gryta med vatten. Burken måste vara täckt med vatten hela tiden, annars kan burken explodera.

    2. 2.

      Öppna och rör i 3-4 msk grädde, beroende på vilken konsistens du vill ha samt 2 nypor flingsalt. Förvara såsen i en plastburk med lock i kylen.

    3. 3.

      Sätt ugnen på 200°.

    4. 4.

      Mixa smör, socker, vetemjöl och havregryn till en smuldeg.

    5. 5.

      Lägg 6 äpplen i smorda portionsformar, spara ett till dekoration. Pudra över lite råsocker, ka­nel och kardemumma samt täck med smul­degen.

    6. 6.

      Ställ in äppelpajerna i mitten av ugn­en och grädda tills degen fått en ljusbrun färg, cirka 10–15 minuter.

    7. 7.

      Dekorera med färska äppelklyftor, kolasås och pudra över kanel.

Fler recept på:
Jul, Barnkalas
Är innehållet i detta recept olämpligt?