Äppelbröd

Äppelbröd

Av: / Foto: Ulf Svensson
2 bröd
Vackra bjudbröd som blir extra goda av en lite mjöligare äppelsort.
Annons

Ingredienser

    1. 30 g jäst
    2. 6 dl kallt vatten
    3. 2 msk honung
    4. 200 g rågsurdeg
    5. 2 tsk salt
    6. 2–3 äpplen, beroende på hur stora de är
    7. 17–18 dl vetemjöl, ca 1 kg

Gör så här

    1. 1.

      Smula ner jästen i en degblandare. Häll på vatten och tillsätt honung, rågsurdeg och salt. Kärna ur äpplena, skär dem i bitar och tillsätt till degvätskan. Tillsätt mjölet lite i taget och arbeta ihop till en ganska lös deg, cirka 5 minuter. Låt degen jäsa övertäckt cirka 2 timmar.

    2. 2.

      Vänd upp degen på mjölat bakbord. Dela i två delar och vik ihop degbitarna till två runda bullar utan att knåda. Mjöla två jäskorgar (i säsong, lägg några sköljda äppelblad från äppelträdet i

    3. 3.

      botten). Lägg i bullarna och låt dem jäsa övertäckta ytterligare 1 timme. Sätt ugnen på 200°.

    4. 4.

      Vänd upp degen på mjölad plåt och grädda mitt i ugnen cirka 45 minuter. Låt svalna på galler utan bakduk.

Är innehållet i detta recept olämpligt?