Äppelbakelse med mandelcrème på kanelkryddad botten

Äppelbakelse med mandelcrème på kanelkryddad botten

10 Stycken
Annons

Ingredienser

  1. inkokta äpplen

    1. 10 st äpplen - gärna med rött skal eftersom färgen går in i köttet
    2. 3 l Vatten
    3. 1 st citron - saften
    4. 1 l Socker
  2. mandelcréme

    1. 380 g Mjölk
    2. 1 st vaniljstång
    3. 75 g äggula
    4. 95 g Socker
    5. 5 st Gelatinblad
    6. 20 g Smör
    7. 180 g mandel - mald
    8. 370 g Grädde - vispad
  3. kanelbotten

    1. 90 g Smör
    2. 115 g Socker
    3. 2 st Äggulor
    4. 1 g Salt
    5. 200 g mjöl
    6. kanel
    7. råsocker

Gör så här

    1. 1.

      inkokta äpplen: Koka upp vatten, socker och citronsaft till lagen. Låt skalet vara kvar på äpplena, skär bort kärnhuset med en äppelurkärnare. Lägg äpplena i lagen och sänk temperaturen så att äpplena får sjuda. Ta gärna temperaturen på lagen då denna helst inte ska överstiga 70°. Låt stå i cirka 1 1/2 timme. Lägg ett lock på äpplena och se till att de är helt täckta av lagen. Låt sedan svalna och förvara äpplena i lagen tills de ska användas.

    2. 2.

      mandelcrème: Dela och skrapa ur vaniljstången, koka upp detta med mjölken. Lägg gelatinet i blöt i kallt vatten. Blanda äggula och socker i en bunke. Häll den kokande mjölken över äggblandningen. Häll tillbaka blandningen i kastrullen och värm under konstant omrörning till 83°. Slå direkt tillbaka blandningen i bunken och blanda i de urkramade gelatinbladen. Blanda sedan i smör och den malda mandeln. Låt svalna till 38° och vänd sedan i den vispade grädden. Lägg i spritspåse och låt crèmen sätta sig lite i kylen. Spritsa sedan ut på plåt i remsor, 5 spritslängder per remsa. Ställ i frysen. Skär sedan ut bitar efter storleken på bottnarna.

    3. 3.

      kanelbotten: Värm ugnen till 165°. Blanda smör och socker. Rör i 1 äggula och salt. Tillsätt sist mjöl, arbeta till en smidig deg och låt därefter vila i kyl i minst 30 minuter. Kavla ut degen på mjölat bakbord till cirka 5 mm tjocklek. Skär ut rektanglar cirka 15x8 cm stora, pensla med den andra äggulan och strö kanel och råsocker över. Grädda i cirka 10 minuter, tills bottnarna börjar få färg.

    4. 4.

      montering: Lägg mandelcrèmen på kanelbottnen. Ta upp äpplena ur lagen och skiva tunt. Lägg äppelskivorna omlott på crèmen, cirka 5 skivor per bakelse.

Är innehållet i detta recept olämpligt?