Äppel- & vaniljrutor

Äppel- & vaniljrutor

Av: / Foto: Pontus Ferneman
100 min
35 st
Perfekt att göra i långpanna - bra när du har många gäster!
Annons

Ingredienser

    1. Ugn 225°
    2. 100 g smör
    3. 5 dl mjölk
    4. 1½ dl kaffegrädde
    5. 50 g jäst för söta degar
    6. ½ tsk salt
    7. 2 tsk malen kardemumma
    8. 1½ dl strösocker
    9. 13–15 dl vetemjöl
  1. Fyllning

    1. 125 g smör
    2. 1 msk vaniljsocker
    3. 2 dl florsocker
    4. 1 st äggula
    5. 1½ dl äppelmos
  2. Garnering

    1. 1 st äggvita
    2. ½ dl pärlsocker

Gör så här

    1. 1.

      Smält smöret i en kastrull, blanda i mjölk och grädde och värm till ca 37°. Smula jästen i en bunke, tillsätt degspad, salt, kardemumma, socker och ca 13 dl mjöl. Arbeta degen och tillsätt lite mjöl i taget tills den är smidig och blank. Låt jäsa övertäckt 30–40 min.

    2. 2.

      Stjälp upp degen i en långpanna, 30x40 cm, med bakpapper. Tryck ut degen lätt med mjölade händer så att den fördelas jämnt. Gör gropar i degen med hjälp av ett finger. Vispa smör, vaniljsocker, florsocker och äggula till en smidig kräm. Fördela krämen i groparna och därefter i äppelmos. Täck med bakduk och låt jäsa 20–30 min.

    3. 3.

      Garnering: Vispa äggvitan lätt. Pensla degen med den och strö över pärlsocker. Grädda i nedre delen av ugnen 20–30 min. Låt svalna. Skär kakan i rutor.

Tips från kocken

Använd inte mer mjöl än nödvändigt i degen. Den ska bli smidig och släppa bunkens yta, mer än så behövs inte.
Är innehållet i detta recept olämpligt?