Apelsinmoussetårta

Apelsinmoussetårta

Av: / Foto: Anders Norrsell
90 min
10 bitar
Krämig apelsinmoussetårta med läckert elegant gelétäcke.
Fler recept på:
Efterrätt, Baka, Jul
Annons

Ingredienser

  1. Botten

    1. 200 g mandelmassa
    2. 2 st ägg
    3. 3 msk kakao
    4. 50 g mörk choklad
  2. Apelsinmousse

    1. 4 st gelatinblad
    2. 2 st äggulor
    3. 1 dl socker
    4. 125 g yoghurt med minst 10 % fetthalt (grekisk/turkisk/rysk)
    5. 1 st apelsin (fint rivet skal från 1/2 apelsin + 1 dl pressad apelsinsaft)
    6. 1 msk koncentrerad apelsinjuice (förstärker apelsinsmaken)
    7. 2 1/2 dl vispgrädde
  3. Gelé

    1. 3 st gelatinblad
    2. 2 dl pressad apelsinsaft
    3. 2 msk socker
  4. Garnering

    1. 2 st apelsiner
    2. mynta

Gör så här

    1. 1.

      Riv mandelmassan grovt, rör ner ett ägg i taget, sikta ner kakaon och rör ner hackad choklad.

    2. 2.

      Häll smeten i en bakpappersklädd form med löstagbara kanter, ca 24 cm i diameter. Grädda i nedre delen av ugnen i 175° ca 15 min. Ta ut och låt kallna.

    3. 3.

      Mousse: Lägg alla gelatinbladen i kallt vatten i minst 5 min. Vispa äggulor och socker fluffigt, vänd ner yoghurten.

    4. 4.

      Häll hälften av apelsinsaften i en kastrull, hetta upp och rör ner 4 urkramade gelatinblad, rör om tills de smält, dra kastrullen från värmen och tillsätt resten av apelsinsaften och apelsinrivet + ev koncentrerad apelsinjuice. Låt svalna till simmig konsistens, blanda äggvispet i gelatinlösningen. Vispa grädden fluffig men inte för hård (den ska inte vara grynig) och vänd ner.

    5. 5.

      Häll moussen över bottnen, ställ kallt för att stelna.

    6. 6.

      Gelé: Hetta upp hälften av apelsinsaften och socker i en kastrull, dra kastrullen från värmen, lägg i resterande urkramade gelatinblad, rör om tills de har löst sig. Häll i resten av apelsinsaften. Låt svalna till simmig konsistens och häll över tårtan. Låt stelna i kyl.

    7. 7.

      Garnera med skivad apelsin och några färska myntablad vid serveringstillfället.

Fler recept på:
Efterrätt, Baka, Jul
Är innehållet i detta recept olämpligt?