Apelsinkaka med saffranskola

Apelsinkaka med saffranskola

Av:
50 min
12 bitar
Annons

Ingredienser

  1. Apelsinkaka:

    1. 150 g smör
    2. 2 st apelsiner, skal och saft
    3. 3 dl strösocker
    4. 3 st ägg
    5. 2½ dl vetemjöl
    6. ½ tsk vaniljpulver
  2. Saffranskola:

    1. 2½ dl vispgrädde
    2. 1½ dl strösocker
    3. 1¼ dl ljus sirap
    4. ½ g saffran (1 paket)
    5. 50 g smör

Gör så här

    1. 1.

      Sätt ugnen på 175º. Smörj en form med löstagbar kant, 22 cm i diameter.

    2. 2.

      Smält smöret till kakan i en kastrull och ta av från värmen.

    3. 3.

      Tillsätt finrivet skal samt saften från apelsinerna. Rör ner socker, ägg, mjöl och vaniljpulver och rör till en klumpfri smet.

    4. 4.

      Häll smeten i formen och grädda mitt i ugnen i cirka 30 minuter.

    5. 5.

      Ta ut kakan och låt svalna i kylskåp medan du gör saffranskolan.

    6. 6.

      Koka upp alla ingredienser till saffranskolan i en tjockbottnad kastrull. Låt koka på medelhög värme tills kolan nått en temperatur på 126°.

    7. 7.

      Häll kolan direkt på den avsvalnade kladdkakan och låt stelna i rumstemperatur.

Är innehållet i detta recept olämpligt?