Apelsinkaka

Apelsinkaka

100 min
1 stycken
Recept på en ljuvligt god mjuk kaka med smak av fräsch apelsin och mandelmassa.
Fler recept på:
Barnkalas, Halloween - skrämmande goda recept, Jul, Advent
Annons

Ingredienser

  1. Kaka

    1. 125 g smör (rumsvarmt)
    2. 3 dl socker
    3. 4 st ägg
    4. 50 g mandelmassa (riven)
    5. 1 st apelsin (rivet skal och saft)
    6. 4 dl vetemjöl
    7. 1 tsk bakpulver
    8. 2 msk mjölk
    9. 1 msk smör (till formen)
    10. ströbröd
    11. syltade apelsinskal
  2. Dekoration

    1. 2.5 dl florsocker
    2. 1.5 msk juice från en apelsin
    3. syltade apelsinskal

Gör så här

    1. 1.

      Värm ugnen till 175°. Smörj och bröa en kakform som rymmer 2 liter.

    2. 2.

      Vispa smör och socker smidigt. Dela äggen, spara vitorna i en separat bunke och tillsätt gulorna en i sänder till smörvispet.

    3. 3.

      Rör ner mandelmassa, apelsinskal och -saft. Blanda vetemjöl och bakpulver, sikta ner det i smeten och blanda runt. Tillsätt mjölken. Vispa vitorna till fast skum och vänd ner dem i smeten.

    4. 4.

      Fördela smeten i formen och grädda kakan mitt i ugnen i 50 minuter. Låt kakan svalna.

    5. 5.

      Blanda ihop florsocker och apelsinsaft till glasyren. Bred ut glasyren över den avsvalnade kakan.

Är innehållet i detta recept olämpligt?