Apelsinchokladpaj

Apelsinchokladpaj

80 min
12 Portioner
Recept på smarrig apelsin och chokladpaj!
Fler recept på:
Jul, Advent, Brownies
Annons

Ingredienser

  1. Pajdeg

    1. 2.5 dl Vetemjöl
    2. 150 g Smör
    3. 3 msk Florsocker
    4. 0.5 dl kakao
    5. 1 st äggula
    6. 2 tsk Vatten - kallt
  2. Fyllning

    1. 200 g mörk choklad - minst 60%
    2. 1 st apelsin- rivet skal
    3. 2 dl Vispgrädde
    4. 0.5 dl Honung
    5. 1 st äggula
    6. 40 g smör - rumsvarmt
  3. Dekorering

    1. apelsinzest

Gör så här

    1. 1.

      Pajdeg: Lägg mjöl och smör i en bunke och nyp med fingrarna ihop till en smulig massa. Tillsätt florsocker och kakao; blanda till sist ner äggulan och vattnet. Arbeta ihop till en deg som får vila kallt i cirka 30 minuter.

    2. 2.

      Smörj en pajform, cirka 25 cm i diameter, gärna med löstagbar kant. Tryck ut degen i formen, nagga den i botten med en gaffel och ställ den kallt ytterligare 30 minuter. Värm under tiden ugnen till 200°. Grädda pajskalet i cirka 10 minuter och låt det sedan svalna.

    3. 3.

      Fyllning: Skrubba apelsinen och riv skalet. Hacka chokladen fint. Koka upp vispgrädden, tillsätt honung och rör om tills det lösts upp. Tillsätt apelsinskalet. Låt svalna en stund, och vispa sedan snabbt i den sönderslagna äggulan samt blanda ner den hackade chokladen.

    4. 4.

      Rör tills chokladen har smält och tillsätt till sist smöret i små klickar. Rör till en slät tryffel, som fördelas i det avsvalnade pajskalet. Ställ kallt över natten för att stelna. Dekorera med apelsinzest.

Fler recept på:
Jul, Advent, Brownies
Är innehållet i detta recept olämpligt?