Apelsin- och rosenbakelser

Apelsin- och rosenbakelser

Av: / Foto: Christina Uhlin
120 min
16 stycken
Söta bakelser med smak av apelsin och rosenbakelser.
Fler recept på:
Bröllop, Bakelser
Annons

Ingredienser

  1. 200 g mandelmassa
  2. 2 msk mjölk
  3. 1/2 dl äggvita
  4. 1/2 dl socker
 1. Fyllning

  1. 1 st äggula
  2. 3/4 dl vit sirap
  3. 150 g rumsvarmt smör
  4. Smaksättning
  5. 2 krm rosenvatten + ett par droppar röd hushållsfärg
  6. finrivet skal av 1/2 apelsin + ett par droppar gul hushållsfärg
 2. Garnering

  1. 75 g vit choklad

Gör så här

  1. 1.

   Sätt ugnen på 200 °C. Klä en bakform, ca 25x35 cm, med bakpapper.

  2. 2.

   Riv mandelmassan och tillsätt mjölken lite i taget under omrörning till en slät massa.

  3. 3.

   Vispa äggvitan med absolut rena redskap tills den är vit och porös. Tillsätt sockret lite i taget under fortsatt vispning tills massan är blank och styv.

  4. 4.

   Vänd ner marängmassan lite i taget i mandelsmeten och rör om mycket varsamt mellan varje tillsats så att inte luften går ur. Rör inte om mer än nödvändigt.

  5. 5.

   Bre ut smeten jämnt i formen och grädda bottnen i mitten av ugnen i 10–12 minuter. Dra därefter bottnen ur formen och låt kallna på galler.

  6. 6.

   Fyllning: Vispa äggulan och sirapen vitt och poröst. Rör därefter smöret ljust och poröst i en annan bunke. Häll ner äggulesmeten lite i taget i det porösa smöret och rör smeten slät mellan varje tillsats.

  7. 7.

   Dela smeten i två jämnstora delar. Smaksätt den ena med rosenvatten och färga den svagt rosa. Den andra smeten smaksätts med finrivet apelsinskal och färgas svagt gul.

  8. 8.

   Dela den kalla bottnen i tre jämnstora rektangulära bitar. Vänd den ena uppochner så att undersidan kommer upp, bre ut den ena krämen jämnt över bottnen och lägg på nästa. Bre ut den andra krämen, men spara någon matsked till garneringen. Täck med den sista bottnen med ovansidan upp. Låt kakan stå kylskåpskallt i minst 1 timme.

  9. 9.

   Hacka 25 g av chokladen och smält över varmt vattenbad eller på låg effekt i mikrovågsugn. Rör om tills den smält till slät konsistens. Resterande choklad hyvlas till fina spån med till exempel en potatisskalare.

  10. 10.

   Ta fram den kalla kakan och bre över ett tunt lager av den smälta chokladen. Dela den därefter i två jämnbreda längder. Dela varje längd i fyra fyrkantiga bitar.

  11. 11.

   Bre ett tunt lager av den sparade smörkrämen på kanterna på de fyrkantiga bitarna och tryck dem lätt i den hyvlade chokladen. Dela dem därefter i trekantiga bitar. Garnera eventuellt med kanderade rosenblad

Tips från kocken

Ovansidan på kakbottnen är torr och spröd medan undersidan är mjuk. Genom att vända den understa bottnen med ovansidan ner så kladdar inte kakan, utan undersidan känns torr och spröd.
Fler recept på:
Bröllop, Bakelser
Är innehållet i detta recept olämpligt?