Apelsin och granatäppeltarte

Apelsin och granatäppeltarte

75 min
1 Stycken
En smarrig kaka med apelsin och granatäpple!
Fler recept på:
Bröllop
Annons

Ingredienser

  1. Botten

    1. 360 g Vetemjöl
    2. 250 g Smör
    3. 1 msk Vatten
  2. Apelsinkräm

    1. 2 g Vispgrädde
    2. 0.5 dl kondenseradmjölk sötad
    3. 180 g Florsocker
    4. 1 st apelsin zest + 4 msk saft
    5. 1 st citron zest
    6. 1 tsk malen ingefära
    7. 5 st Ägg
  3. Granatäppelgele

    1. 2 st Gelantinblad
    2. 0.5 dl färskpressad apelsin saft alt god apelsinjuice
    3. 1 msk strösocker
    4. 1 st granatäpple

Gör så här

    1. 1.

      Botten: Sätt ugnen på 225°. Blanda ihop alla ingredienser till bottnen och nyp ihop till en deg. Låt vila i kylen i cirka 30 minuter. Kavla sedan ut degen och klä en veckad pajform med den. Se till att trycka till kanterna så att de inte sjunker ner. Ställ formen i frysen i cirka 10 minuter. Förgrädda skalet mitt i ugnen i cirka 10–15 minuter, tills det fått lite färg. Ta ut skalet och sänk ugnsvärmen till 150°. Låt skalet svalna.

    2. 2.

      Apelsinkräm: Koka upp grädde, kondenserad mjölk, florsocker, apelsinskal och citronskal samt ingefära. Ta av kastrullen från värmen och vispa ner ett ägg i taget samt apelsinsaften. Häll fyllningen i pajskalet men lämna utrymme för gelén, cirka 1 cm. Grädda pajen i mitten av ugnen i cirka 30 minuter, tills krämen stannat. Låt svalna.

    3. 3.

      Granatäppelgelé: Skär granatäpplet mitt itu och slå på varje halva över en bunke så trillar kärnorna ut. Låt sedan kärnorna rinna av något, gärna i en finmaskig sil, så att de inte är blöta av saften från äpplet. Lägg gelatinbladen i kallt vatten. Värm apelsinsaft och socker och ta kastrullen från plattan. Krama ur gelatinet och smält det i den varma saften. Rör så att gelén svalnar något. Häll ut gelén över pajen och strö sedan granatäppelkärnorna i ett jämnt lager över pajen. Låt stelna i kyl.

Fler recept på:
Bröllop
Är innehållet i detta recept olämpligt?