Ankbröst med rostade grönsaker och rödvinssås

Ankbröst med rostade grönsaker och rödvinssås

Av: / Foto: Pontus Ferneman
60 min
4
Huvudrätt 1
Annons

Ingredienser

    1. 4 ankbröst eller kycklingbröst med skinn
    2. salt och peppar
    3. smör till stekning + till blomkålen
    4. 1 huvud blomkål
    5. 1 knippe grön sparris
    6. ca 250 g champinjoner
    7. flingsalt, vitpepper
    8. rucolablad
  1. Sås:

    1. 1 msk socker
    2. 2 dl rött vin
    3. 2 msk kalvfond
    4. 2 dl vatten
    5. 2 msk balsamvinäger
    6. ev arrowrot el potatismjöl
    7. 2 msk smör

Gör så här

    1. 1.

      Salta och peppra ankbrösten och lägg dem med skinnsidan ner i en het stekpanna och stek i smör någon min tills de har fått fin färg. Vänd och bryn lätt även andra sidan.

    2. 2.

      Ta upp dem och lägg dem i en form. Stek i 150° till innertemperatur på ca 65°. Låt vila inlindade i folie i minst 10 min. Temperaturen går då upp några grader.

    3. 3.

      Ansa blomkål, grön sparris och champinjoner. Skär blomkålen i mindre bitar, dela ev om champinjonerna är stora.

    4. 4.

      Lägg blomkålen på en bakpappersklädd plåt. Hyvla över tunna skivor smör, sätt in plåten i 225° , ca 5 min. Ta ut och lägg på svampen, blanda väl och strö över salt och peppar. Stek ytterl i 5–10 min, blanda i sparrisen och stek ytterl några min. Grönsakerna ska ha sin spänst kvar.

    5. 5.

      Smält sockret till såsen till ljusbrun färg, tillsätt rödvinet och sjud ett par min, rör ner kalvfond, vatten och balsamvinäger. Sjud 10–15 min. Red ev av med arrowrot eller potatismjöl utrört i kallt vatten till lagom simmig konsistens. Vispa i smöret så att såsen blir blank.

    6. 6.

      Servera rostade grönsaker med rucolablad över, skivat ankbröst och rödvinssås.

Är innehållet i detta recept olämpligt?