Ankbröst med rödvinssås & fikon

Ankbröst med rödvinssås & fikon

Av: / Foto: Erik Karlsson
60 min
2 port
Smörstekt ankbröst är gott tillsammans med läckra tillbehör som fikon, rödvinssås och potatisgratäng.
Fler recept på:
Morot, Potatis, Gratäng
Annons

Ingredienser

  1. Ankbröst

    1. Ugn 125°
    2. 1 st ankbröst, 250-300 g
    3. salt
    4. peppar
    5. 2 msk fikonmarmelad
    6. 2 färska fikon
  2. Potatisgratäng

    1. Ugn 225°
    2. 350 g mjölig potatis
    3. ev nypa muskotnöt
    4. 1/2 dl grädde
    5. 3 msk riven västerbottensost
  3. Sås

    1. 1 st liten morot
    2. 2 1/2 dl rödvin
    3. 1/2 st tärning hönsbuljong
    4. salt
    5. peppar
    6. 1 tsk maizena majsstärkelse

Gör så här

    1. 1.

      Sås: Skala och tärna moroten. Låt koka tillsammans med rödvinet och buljongtärningen tills hälften av såsen återstår. Smaka av med salt och peppar.

    2. 2.

      Rör ut majsstärkelsen i lite vatten och vispa ner i såsen. Koka upp igen och ta av grytan när såsen tjocknat.

    3. 3.

      Ankbröst: Skär snitt i skinnsidan på ankbröstet, krydda med salt och peppar. Stek i smör 4 min på skinnsidan. Vänd och stek 2 min på andra sidan. Lägg över i ugnsfast form. Bred på fikonmarmelad och låt steka klart (tills innertemperaturen är 65–70°, beroende på hur rosa du vill ha den) i 125°varm ugn. Skär kryss i fikonen och låt dem steka med i ugnen.

    4. 4.

      Potatisgratäng: Skala och skär potatisen i tunna skivor. Lägg skivorna i smorda ugnsfasta formar. Krydda med salt, peppar och ev riven muskot mellan lagren. Häll över grädde och toppa med osten. Ställ in i ugn ca 40 min på 225°.

    5. 5.

      Skiva ankbrösten och servera dem med sås, varma fikon och gratäng.

Fler recept på:
Morot, Potatis, Gratäng
Är innehållet i detta recept olämpligt?