Sås: Skala och tärna moroten. Låt koka tillsammans med rödvinet och buljongtärningen tills hälften av såsen återstår. Smaka av med salt och peppar.
Rör ut majsstärkelsen i lite vatten och vispa ner i såsen. Koka upp igen och ta av grytan när såsen tjocknat.
Ankbröst: Skär snitt i skinnsidan på ankbröstet, krydda med salt och peppar. Stek i smör 4 min på skinnsidan. Vänd och stek 2 min på andra sidan. Lägg över i ugnsfast form. Bred på fikonmarmelad och låt steka klart (tills innertemperaturen är 65–70°, beroende på hur rosa du vill ha den) i 125°varm ugn. Skär kryss i fikonen och låt dem steka med i ugnen.
Potatisgratäng: Skala och skär potatisen i tunna skivor. Lägg skivorna i smorda ugnsfasta formar. Krydda med salt, peppar och ev riven muskot mellan lagren. Häll över grädde och toppa med osten. Ställ in i ugn ca 40 min på 225°.
Skiva ankbrösten och servera dem med sås, varma fikon och gratäng.