Amerikansk butterkaka

Amerikansk butterkaka

Av: / Foto: Ulf Svensson
120 min
2 kakor
Fylld med riktigt smaskig fyllning.
Fler recept på:
Begravning, Bullar
Annons

Ingredienser

  1. Grunddeg för vetebröd

    1. 5 dl mjölk
    2. 50 g jäst
    3. 150 g strösocker
    4. ½ tsk salt
    5. 2 tsk nystött kardemumma
    6. ca 14 dl vetemjöl
  2. Kanelfyllning

    1. 100 g mjukt smör Ⓛ
    2. 4 msk strösocker
    3. 2 tsk vaniljsocker
    4. 3 tsk mald kanel
    5. 1 tsk mald kardemumma
    6. 1 dl russin
  3. Pensling

    1. 1 ägg, söndervispat
    2. ½–1 dl pärlsocker
    3. ½ dl hyvlad mandel
  4. Glasyr

    1. 1 dl florsocker
    2. ca 1 msk vatten

Gör så här

    1. 1.

      Arbeta in lite mjöl i taget, spara cirka ½ dl till utbakning. Arbeta degen 5–10 minuter. Låt jäsa övertäckt cirka 45 minuter.

    2. 2.

      Tillsätt smör i bitar, socker, salt och kardemumma.

    3. 3.

      Smörj två formar med löstagbar kant, 24 cm i diameter.

    4. 4.

      Dela degen i två bitar och kavla ut.

    5. 5.

      Kanelfyllning: Vispa ihop smör, socker, vaniljsocker, kanel och kardemumma och bred över degarna. Rulla ihop och skär i cirka 4 cm breda snäckor. Fördela snäckorna i formarna och låt jäsa övertäckta 30 minuter.

    6. 6.

      Sätt ugnen på 200°.

    7. 7.

      Pensla med ägg och strö över pärlsocker och mandel. Grädda näst längst ner 30–35 minuter. Ta ut formarna och lossa och ta bort kanterna. Låt svalna cirka 10 minuter.

    8. 8.

      Värm mjölken till 37°. Smula ner jästen i degblandare och häll mjölken över.

    9. 9.

      Grundrecept vetedeg: Värm mjölken till 37°. Smula ner jästen i degblandare och häll mjölken över.

    10. 10.

      Blanda ihop glasyren och ringla över kakorna.

    11. 11.

      Tillsätt smör i bitar, socker, salt och kardemumma.

    12. 12.

      Arbeta in lite mjöl i taget, spara cirka ½ dl till utbakning. Arbeta degen 5–10 minuter. Låt jäsa övertäckt cirka 45 minuter.

Fler recept på:
Begravning, Bullar
Är innehållet i detta recept olämpligt?