Älggryta med italienska smaker

Älggryta med italienska smaker

Av: / Foto: Åsa Dahlgren
90 min
4 portioner
Smarrig älggryta med smaker av italien.
Fler recept på:
Grytor, Vilt, Morot, Potatis, Broccoli, Svamp, Brysselkål, Tomater, Kantareller
Annons

Ingredienser

    1. 700 g älgkött, t ex fransyska
    2. smör att bryna köttet i Ⓛ
    3. salt och peppar
    4. 1 gul lök
    5. 3 dl vatten
    6. 2 dl rödvin
    7. 1 burk krossade tomater, 400 g
    8. 1 köttbuljongtärning ⒼⓁ
    9. ½ tsk viltkrydda
    10. ½ tsk timjan
    11. ½ tsk rosmarin
    12. 10 enbär
    13. 2–3 morötter
    14. 2 dl förvällda kantareller eller trattkantareller eller blötlagd torkad svamp
  1. Tillbehör

    1. kokt potatis
    2. brysselkål
    3. broccoli

Gör så här

    1. 1.

      Skär köttet i ganska små bitar. Bryn köttet i omgångar i en stekpanna, salta och peppra och lägg över det i en gryta.

    2. 2.

      Hacka löken och bryn den i stekpannan tills den är mjuk och glansig. Lägg över löken i grytan.

    3. 3.

      Tillsätt vatten, rödvin, tomater, buljongtärning och kryddor till grytan. Låt alltsammans småputtra under lock cirka 1 timme.

    4. 4.

      Skala och skär moroten i slantar. Lägg svampen i en stekpanna. Hetta upp pannan och låt vattnet från svampen koka bort. Tillsätt en klick smör och stek svampen några minuter.

    5. 5.

      Tillsätt morot och svamp till grytan mot slutet av koktiden. Späd eventuellt med lite vatten. Känn efter att köttet är mört. Smaka av med salt och eventuellt mer av kryddorna.

    6. 6.

      Servera grytan med kokt potatis, brysselkål och broccoli.

Är innehållet i detta recept olämpligt?