Älggryta med grönmögelost och björnbär

Älggryta med grönmögelost och björnbär

Av: / Foto: Åsa Dahlgren
210 min
6 personer
Älgköttet kan ersättas med annat viltkött eller högrev.
Fler recept på:
Grytor, Sallad, Långkok, Vilt, Potatis, Vitlök
Annons

Ingredienser

    1. 12 st steklökar
    2. 3 st vitlöksklyftor
    3. 1 pkt bacon
    4. 1 kg högrev av älgkött
    5. smör eller margarin att steka i
    6. salt, peppar
    7. 3 dl vatten
    8. 4 dl rött vin
    9. 1 1/2 msk viltfond
    10. 1/2 msk kinesisk soja
    11. 2 dl vispgrädde
    12. 1 tsk salvia
    13. 1 msk balsamvinäger
    14. 100 g gräddädelost eller liknande
    15. 2 dl tinade björnbär
  1. Servering

    1. kokt potatis
    2. en sallad

Gör så här

    1. 1.

      Skala steklökarna och skiva eller pressa vitlöksklyftorna.

    2. 2.

      Skär baconet i skivor. Skär älgköttet i 3× 3 cm stora bitar. Stek steklök och vitlök så att den blir mjuk och glansig i smör i en stekpanna. Lägg löken åt sidan.

    3. 3.

      Stek baconet, lite åt gången, så att det får färg. Lägg baconet åt sidan. Stek köttet, lite åt gången, så att det får färg. Salta och peppra och lägg över det i en gryta. Vispa ur stekpannan med lite av vattnet. Tillsätt skyn, resten av vattnet, rödvin, viltfond och soja till grytan och låt den koka under lock i 2 1/2 timme. Rör ner steklök och vitlök när det återstår 20 minuter.

    4. 4.

      Avsluta med att tillsätta det stekta baconet, grädde, salvia och balsamvinäger. Låt grytan bli ordentligt varm. Smula gräddädelost och strö björnbär över. Servera älggrytan med kokt potatis och en sallad.

Fler recept på:
Grytor, Sallad, Långkok, Vilt, Potatis, Vitlök
Är innehållet i detta recept olämpligt?