Älggryta med gorgonzola och björnbär

Älggryta med gorgonzola och björnbär

90 min
5 personer
En varm och doftande gryta med massor av mustiga smaker. Perfekt att ställa fram mitt på bordet. Allt i samma gryta, färdigt att servera!
Fler recept på:
Potatis, Svamp, Vitlök, Kantareller
Annons

Ingredienser

    1. 800 g älgkött (eller grytbitar av nöt)
    2. smör
    3. 1 paket bacon
    4. 3 schalottenlökar
    5. 2 vitlöksklyftor
    6. 1 kruka färsk timjan
    7. 4 dl rödvin
    8. 1 msk soja
    9. 1/2 liter vatten
    10. 3 msk kalvfond
    11. 10–12 mandelpotatisar
    12. 300 g kantareller eller annan svamp
    13. 150 g gorgonzola
    14. 2 dl matlagningsgrädde
    15. 200 g frysta björnbär
    16. salt och peppar

Gör så här

    1. 1.

      Putsa och skär köttet i lagom stora bitar och stek dem gyllenbruna i smör i en tjockbottnad gryta.

    2. 2.

      Strimla baconet och stek det knaprigt i en separat stekpanna. Låt fettet rinna av på ett hushållspapper och lägg ner det i grytan tillsammans med köttet.

    3. 3.

      Finhacka lök och vitlök och låt det fräsa lite lätt tillsammans med köttet och baconet. Strö över färsk timjan och häll på vin, soja, vatten och kalvfond. Låt allt sjuda under lock i cirka en timme.

    4. 4.

      Halvera och koka potatisen separat i en kastrull, låt den inte bli för mjölig. Stek svampen gyllenbrun i smör och salta och peppra. Blanda ner den i grytan tillsammans med gorgonzolan, grädden och de kokta potatisen. Smaka eventuellt av med lite salt och peppar.

    5. 5.

      Låt allt bli varmt och avsluta med att lägga på de tinade bären och strö över färsk timjan.

Fler recept på:
Potatis, Svamp, Vitlök, Kantareller
Är innehållet i detta recept olämpligt?