Älgfärsspett med picklade grönsaker

Älgfärsspett med picklade grönsaker

Av: / Foto: Ralph Månsson
30 min
2 portioner
Älgfärs är magert kött som smakar ljuvligt tillsammans med picklade grönsaker och en krämig vitlökssås.
Fler recept på:
Biffar, Vitlök, Vilt
Annons

Ingredienser

    1. 300 g älgfärs eller annan viltfärs, tex vildsvin
    2. 1 st gul lök
    3. 2 st vitlöksklyftor
    4. olja till stekning
    5. salt och peppar
  1. Yoghurtsås

    1. 1 dl turkisk yoghurt
    2. 2 tsk rapsolja
    3. 1–2 st vitlöksklyftor
  2. Servering

    1. 4 st pitabröd
    2. rucola eller annan sallad
    3. picklade grönsaker, se recept
  3. Övrigt

    1. 4 st grillspett
  4. Picklade grönsaker

    1. 200 g rättika
    2. 2 st morötter
    3. ½ dl risvinäger
    4. 1 dl socker
    5. ½ dl vatten
    6. 1 msk ättika, 24%

Gör så här

    1. 1.

      Picklade grönsaker: Tvätta och skala rättikan och morötterna, skiva sedan tunt på mandolin eller med en vass kniv. Lägg i en burk med lock. Rör ihop alla ingredienser till inläggningen, vispa för hand tills sockret har löst sig. Häll sedan lagen över grönsakerna i burken. Stäng locket och ställ svalt minst ca 12 timmar före servering.

    2. 2.

      Finhacka lök och vitlök, fräs sedan mjukt i lite olja i en stekpanna. Låt svalna. Rör försiktigt ihop löken med färsen och salta och peppra efter smak. Forma till avlånga biffar och trä sedan på grillspetten.

    3. 3.

      Stek färsspetten i stekpannan i olja tills köttet har fått fin färg, sänk sedan värmen och stek dem klara, ca 10 minuter.

    4. 4.

      Rör ihop yoghurt och rapsolja, pressa ner vitlöken och smaka av med salt och peppar.

    5. 5.

      Servera de varma älgfärsspetten med yoghurtsåsen, pitabröd, sallad och picklade grönsaker.

Tips från kocken

Här går det även bra att använda nötfärs.
Fler recept på:
Biffar, Vitlök, Vilt
Är innehållet i detta recept olämpligt?