Ägg royal på kavring

Ägg royal på kavring

Av: / Foto: Pontus Ferneman
35 min
8 portioner
En festlig förrätt med västerbottenost och löjrom!
Fler recept på:
Alla Hjärtans Dag, Rödlök, Citron, Dill, Västerbottenost
Annons

Ingredienser

  1. Botten

    1. 200 g grovt bröd
    2. 75 g smält smör
  2. Fyllning

    1. 2 1/2 dl gräddmjölk 50/50
    2. 2 st ägg
    3. 2 st äggulor
    4. 1/2–1 dl hackad dill
    5. 1/2 tsk salt
    6. 1 krm vitpeppar
  3. Garnering

    1. 150 g västerbottensost
    2. 80–100 g löjrom
    3. 1/2 st hackad rödlök
    4. 1 litet knippe gräslök
    5. 2 dl crème fraiche
    6. ev rucolasallad
    7. 1 st citron

Gör så här

    1. 1.

      Skär bort kanterna på brödet och dela i mindre bitar. Låt bitarna torka till lite. Mixa brödet till smulor och häll över smält smör. Tryck ut massan i en bakpappersklädd form, ca 23 cm i diameter, med löstagbar kant. Grädda i 200°, 8–10 min. Lossa kanten när den svalnat och för över kavringsbottnen på en skärbräda. Diska och torka formen.

    2. 2.

      Koka upp gräddmjölken i en kastrull, ta kastrullen från värmen och rör i lätt vispade ägg och äggulor. Blanda i dill och kryddor. Häll smeten över samma form, klädd med bakplåtspapper uppåt kanten så att den inte läcker. Sätt in formen i 150° ca 14–16 min tills äggstanningen stelnat. Låt svalna och lossa ringen, lyft upp äggstanningen och lägg på kavringsbottnen uppochner, dra försiktigt av papperet den gräddats på.

    3. 3.

      Lägg små högar med riven ost på bakpappersklädd plåt. Sätt in den i 200° i några min tills osten smält och fått lite färg. Låt svalna.

    4. 4.

      Dela äggstanningen i tårtbitar, garnera med löjrom, hackad lök, strån av gräslök, en klick crème fraiche och ev något blad av rucolasallad. Sätt i en liten citronklyfta. Smula ostfraset och fördela på tallriken.

Är innehållet i detta recept olämpligt?