Börja med hollandaisen: Lägg äggulorna med citronsaften i ett vattenbad, vispa fluffigt för hand. Smält och skira smöret under tiden.
Häll försiktigt ner det skirade smöret i äggulesmeten under kraftig vispning, häll bort smörets bottensats. När allt smör är i så ska du ha en krämig konsistens. Smaka av med salt, peppar och cayennepeppar. Ställ åt sidan.
Koka upp ca 4 dl vatten med ättikan. Knäck äggen i varsin kaffekopp. När vattnet kokar sätter du snurr på det och stjälper sedan försiktigt ner ägget. Det ska snurra runt lite elegant i vattnet. Låt ägget pochera ca 3-4 minuter för en rinnig/krämig gula. Fiska upp med en hålsked och låt rinna av på en bit hushållspapper. Gör likadant med ägg nummer två. Är du riktigt djärv så gör båda äggen samtidigt. Se bara till att de inte fastnar i varandra.
Rosta eller stek brödskivorna. Fräs spenaten 1-2 minuter i olja, salt och peppar. Lägg spenaten på brödet, sedan lax eller skinka, ägget och toppa till sist med hollandaise!
“Så här gör du när såsen skär sig: Tillsätt några droppar kallt vatten. Om den skurit sig kraftigt, knäck en gula i en annan skål och tillsätt den skurna såsen till den äggulan. Fortfarande skuren? Ledsen, då får du börja om från början eller köpa en färdig hollandaise.”