3 varianter av kanelbullar

3 varianter av kanelbullar

150 min
48 st
3 varianter av smarriga kanelbullar! När första bullarna tas ut ur ugnen, häll upp ett glas mjölk och njut!
Fler recept på:
Bullar
Annons

Ingredienser

  1. 150 g rumsvarmt smör eller margarin
  2. 1 1/2 dl socker
  3. 5 dl mjölk
  4. 50 g söt jäst
  5. 1 ägg
  6. 1 tsk stött kardemumma
  7. 1/4 tsk salt
  8. ca 14 dl vetemjöl
 1. fyllning

  1. 100 g mandelmassa
  2. 175 g rumsvarmt smör eller margarin
  3. 4 msk socker
  4. 1 1/2 msk malen kanel
 2. pensling och garnering

  1. 1 ägg
  2. pärlsocker

Gör så här

  1. 1.

   Rör smör eller margarin och socker vitt och poröst. Värm mjölken fingervarm och häll den över jästen som smulats ner i en degbunke. Rör om tills jästen är upplöst. Klicka ner ett par matskedar av den porösa matfettsblandningen och spara resten.

  2. 2.

   Tillsätt ägg, nystött kardemumma och salt. Tillsätt 10 dl av vetemjölet och rör snabbt ihop till en ganska lös fördeg. Täck bunken med bakduk och låt vila i ca 30 minuter.

  3. 3.

   Fyllning: Riv mandelmassan och klicka ner det rumsvarma matfettet. Tillsätt socker och kanel och rör ihop till en slät massa.

  4. 4.

   Tillsätt den sparade matfettsblandningen i fördegen och resten av vetemjölet. Arbeta ihop till en blank och smidig deg. Stjälp upp degen på mjölad arbetsbänk och dela den i 6 jämnstora degbitar. Forma dem till runda, släta bullar.

  5. 5.

   Kavla ut en degbulle tunt till en rund platta, ca 35 cm i diameter. Lyft över den på ett bakpapper och bre ut 1/3 av fyllningen jämnt över ytan. Kavla ut nästa bulle till samma storlek och täck den första så att plattorna ligger kant i kant.

  6. 6.

   Sporra en stjärna i mitten av degen och vik in spetsarna så att det bildas ett litet runt hål. Sporra därefter upp degen i 16 trekanter från ytterkanten in mot mitten. Sporra inte de sista 2 cm innan mitthålet. Dela plattan i fyra bitar först, sedan dessa på mitten och sen en gång till så att det blir 16 lika stora snibbar. Gör tre likadana degplattor.

  7. 7.

   Kanelsnurror: Rulla in varannan snibb mot mitten och tryck till lätt på varje bulle. Rulla därefter in de bullar som ska bilda den yttre kransen på samma sätt.

  8. 8.

   Gifflar: Rulla in varannan snibb mot mitten och vänd dem ett fjärdedels varv. Rulla därefter in yttervarvets bullar och lägg in emellan första varvets bullar.

  9. 9.

   Knutar: Dela alla bullsnibbar på mitten ytterligare en gång. Tvinna ihop dem två och två och rulla mot mitten som snurrorna och gifflarna.

  10. 10.

   Låt kransarna jäsa till knappt dubbel storlek, vilket tar ca 30 minuter. Sätt ugnen på 225°.

  11. 11.

   Pensla de färdigjästa kransarna med lätt vispat ägg och strö över lite pärlsocker. Grädda i mitten av ugnen i ca 12 minuter. Bryt isär bullarna vid servering.

Fler recept på:
Bullar
Är innehållet i detta recept olämpligt?