Vin som blir bättre med åren

Kan alla viner lagras? Och på vilket sätt blir de bättre? Vår sommelier Anna Edström Widén guidar oss i vindjungeln och ger oss smarta tips på hur vi får ut det bästa ur vinet.  


Kan alla viner lagras?

- Alla viner bör inte lagras. Generellt vinner inte enklare och billigare viner på att lagras. Faktum är att majoriteten av vinerna som produceras idag ska drickas inom ett år eller tidigare. Som tumregel bör man tänka att dyrare viner kommer vinna på att lagras.

Finns det olika sätt att lagra vin?

- Man behöver inte ha en egen vinkällare för att kunna lagra vin. Det går jättebra att lagra i ett skåp, vrå, under trappan, svala rum men också i oanvända eldstäder. Det viktigaste är att temperaturen inte varierar utan är jämn. Allt mellan 7 och 18 grader är acceptabelt och ideala är 10 grader. Där vinet lagras ska det också vara mörkt och gärna lite fuktigt. Bäst är att låta vinerna lagras horisontellt så korken inte torkar vilket leder till att korken släpper in luft som i sin tur leder till att vinet helt oxiderar och blir förstört.

Blir vin bättre om de lagras?

– Många dyra viner säljes långt innan de är redo att drickas och många framställs just för att lagras, så svaret är: ja vinet kan bli bättre med lagring! Viner som lämpas för att lagring har vid ung ålder högre syra, mer tanniner (garvsyra) och färg . Vid lagring ökar vinet i komplexitet, syran och/eller tanniner minskar och färgen förändras.

Vad betyder Reserva?

- Ordet Reserva betyder ”reserverade viner”. Vilket på sätt och vis är vad det är, vin som vinmakaren anser är extra bra och har bättre kvalité. Att köpa en Reserva är utmärkt för dem som inte har möjlighet att lagra viner själva. I framförallt nya världen, vilket är nästan allt utanför Europa, finns det inte lagar för hur ordet får användas vilket innebär att Reserva då bara är ett marknadsförings knep som får vinet att låta bättre.

Vilken typ av person gillar en reserva

– Om man väljer en Reserva eller en Grand Reserva gillar man att vinet är mer komplext, nyanserad, mer smak och mindre fruktiga.

Vilken mat passar med lagrade viner?

- Generellt måste ett lagrat vin matchas till mat som också har lite ”mer av allt” för att vinet inte ska ta överhand. Så en mustigare gryta eller köttbit/vegetarisk rätt där att såsen och tillbehören har mer smakintensitet av exempelvis örter, kryddor eller annat gifter sig bra med lagrade viner.

Riserva eller Reserva? Det betyder beteckningarna:

Gemensamt är att vinet har lagrats längre, men det som skiljer dem åt är hur länge, vilket typ av fat med mera som vinet lagrats på. Det är alltså olika lagar för olika länder/områden och i vissa finns inte ens några lagar för det.  

  • Italien – Riserva
  • Frankrike (främst Champagne) – Réserve/Reserveé
  • Spanien, Portugal och Latinamerika – Reserva
  • Nya Zeeland, Nordamerika, Sydafrika – oftast Reserve

När du ser en vinflaska från Spanien som har dessa beteckningar innebär det:

  • Crianza: måste ha lagrats i minst 2 år (varav 1 år är på fat)
  • Reserva: minst 3 år (varav 1 på fat)
  • Grand Reserva: minst 5 år (varav 2 år på fat)
vänner dricker vin i solnedgången
Foto: Shutterstock/IBL

Tips till vinfantaster:

Köp till lanseringspris – lagra själv

Att köpa in vin till lanseringspris och låta vinerna lagras till de uppnår perfekt mognad kan löna sig rejält i längden. Varför? För att många viner kommer inte tillbaka på marknaden efter lansering och har man koll på vilka viner som blir bättre med åren kan priset på vinet mångdubbleras.