Vet du skillnaden på cava och prosecco?

Det känns lyxigt, glamouröst och festligt. Mousserande är den givna drycken när vi har något att fira. Men vad är egentligen skillnaden mellan de väldigt populära mousserande vinerna Prosecco och Cava?


Ska mousserande endast serveras som aperitif eller kan det kombineras med mat? Vår sommelier Anna Edström Widén reder ut skillnaden mellan prosecco och cava och tipsar dig om hur du hittar din favorit.

Prosecco och cava – vad är egentligen skillnaden?
- Skillnaden är område, druvor och tillverkningsmetod:
  

cava
Klassiska Freixenet Cordon Negro som är en Cava Brut och Carta Nevada som är Semi Seco får nya julskruder i begränsad upplaga.

Cava – den traditionella metoden
Cava är mousserande vin från Spanien. Precis som champagne görs cava på den traditionella metoden, alltså att andra jäsningen sker i flaskan. Cava har en ursprungsbeteckning, DO Cava, men får tillverkas i flera olika områden runt om i Spanien. De druvor som cava får tillverkas på är: pinot noir, chardonnay, macabeo, xarel-lo, grenache, parellada, malvoisie, trepat eller monastrell. Cava ska lagras på flaska i minst 9 månader, står det Gran Reserva på etiketten har vinet lagrats 2-3 år eller mer. 

Cava tillverkas i fem olika nivåer av torrhetsgrad från sött dessertvin, Dulce, via halvtorrt och torrt, eller Semi Seco, Seco och Brut som det heter på Cavaspråk, till den torraste sorten, Brut Nature, där inget socker tillsatts alls.

När jag provar cava hittar jag en större ton av sälta än vad jag hittar i andra mousserande.

Prosecco – oftast lite sötare
Prosecco är mousserande vin från norra Italien, här använder man inte den traditionella metoden utan andra jäsningen sker i ståltank (där man tillsätter socker och jäst). Generellt tycker jag att prosecco upplevs som sötare (vilket det också oftast är) och får toner som päron, tuttifrutti och mandel. Druvan man använder är glera.
 

prosecco
Freixenet lanserar den 1 december Premium prosecco i en vacker flaska. Proseccon har fått fina recensioner och är ett perfekt sällskapsvin. 

Vad utmärker ett bra mousserande?

- Jag tror att det är en smaksak och där tillfället mer bestämmer om det är bra. Pris är en faktor, ofta är det bättre kvalité på dyrare viner men med det sagt betyder inte det att det alltid är ett bättre vin.

Stämmer det att det är skillnad på bubblorna, att vissa mousserande har större bubblor än andra?

- Ja det stämmer. För ett mousserande vin från Italien finns det olika sätt att veta hur bubblorna är: Står det frizzante på flaskan innebär det att bubblorna är lätt pärlande medan spumante har mer bubblor likt cava eller champagne.

Temperaturen är också en faktor – kallt mousserande vin bubblar snabbare än varmt. Glaset har också en påverkan. (Förr användes också champagnevispar för att avlägsna bubblor, kanske världens mest onödiga pryl om du frågar mig.)  

Vilket glas ska man egentligen använda, det finns ju olika sorter, coupe, flöjt eller vinglas? 
- Bubblorna blir mindre om man serverar det i coupeglas eftersom de har en större yta än ett högt champagneglas där bubblorna bevaras mer. Men vill man åt största upplevelsen av ett mousserande vin är vinglas med gott om plats bäst till exempel Riedels Champagneglas från serien Veritas.

Ett kallt mousserande vin bubblar snabbare än ett varmt. Glaset har också en påverkan.

Ska mousserande serveras som apertif eller finns det mat som passar till? 
- Vanligast är att man väljer mousserande vin till fördrink men jag tycker det passar till mycket. Cava som gjorts av traditionella metoden får ofta en brödigare ton vilket passar utmärkt till mat. Saltare snacks passar prima och fisk och skaldjur som ostron, räkor, löjrom och pilgrimsmusslor! Eller varför inte servera till hummersoppan?

Väljer du en halvtorr Cava, Semi seco, är den bäst att servera till sötare rätter. Varför inte till efterrätten?

Personligen tycker jag nästan att mousserande vin är som bäst efter en lång middag och när man önskar en uppfriskande känsla som mousserande bjuder på.
 

Det är inte bara den nya proseccon som lanseras den 1 december. Freixenet
Den första december lanseras en ny premium prosecco i vacker kristallflaska. Dessutom får Freixenets populära halvtorra Carta Nevada  och torra Cordon Negro fin julskrud i limiterad upplaga.