"Varje rätt har något speciellt som gör just den god"

Jonas Cramby är mannen som fick nästan hela svenska folket att laga Tex Mex från grunden. Sedan dess har han släppt flera uppskattade böcker som lär oss hur man gör en riktig BBQ och fantastiska mackor - och i maj kommer en ny bok om japansk grillning. Men hur blir man riktigt duktig på att laga mat? Stowr tog ett snack med Jonas Cramby.


Du har skrivit en bok om texmex, BBQ och mackor och just nu är det ganska mycket asiatisk mat på ditt instagram, har du lätt för att ”nörda” ner dig i olika mattyper?

– Att det varit mycket asiatisk mat är för att jag under de senaste två åren arbetat med en bok som heter ”Japansk grillning” och som släpps i maj. Så det har varit mycket research. Jag skulle kanske inte beskriva mig som nördig, jag snöar inte in på en enda grej utan är ganska bred tycker jag. Dock har jag lätt att bli besatt av grejer. Vill veta exakt hur saker ska göras och nöjer mig inte med en fuskversion.

Finns det något vi glada amatörer borde bli bättre på? 

– Varje rätt har ju något speciellt som gör just den god. Och en bra kock, tycker jag, är den som identifierar vad den saken är och sedan maxar det. I en pizza är det ju till exempel degen som är det viktiga, så då gäller det att göra en så bra sådan som möjligt. Det är därför jag tycker att det är så meningslöst när folk gör pizza på riven blomkål och såna grejer. Kan man inte äta gluten faller ju hela grejen med pizza. Gör då nåt annat som verkligen lyfter fram blomkålen istället. 

Vad äter du helst själv en fredagskväll?

– Tacos!

Vad är det med mat, och tillagningen av den, som du gillar bäst?

– Jag gillar faktiskt allt med det. Att fundera på vad man ska laga. Göra researchen. Lära sig om kulturen bakom rätten och se sambanden med andra. Leta upp ingredienserna. Få använda fina verktyg. Få använda händerna. Och sedan att få bjuda människor man tycker om på resultatet. Att få äta själv är nästan det minst viktiga.

Vi är många föräldrar som sliter i håret kring hur vi ska få våra barn att prova nya maträtter. Har du några tips på hur man vidgar deras vyer?

– Jag tror på att sätta maten i ett större sammanhang, att visa barnen att det är en del av vår kultur på samma sätt som tv, musik eller böcker. Att göra det mer spännande helt enkelt. Min äldsta dotter var till exempel sjukt kräsen förut. Men hon älskar samtidigt allt som kommer från Japan och Korea och sedan jag började introducera mat för henne från dessa länder och berätta om det så har hon förändrats totalt. Nu tycker hon att det är spännande att äta skumma grejer och utforska världen genom maten. Ris och kim är hennes nya makaroner och köttbullar. Min yngsta dotter lever dock fortfarande på Mamma Scan så där krävs lite jobb.

Var hittar du inspiration till nya rätter?

– Resor, nästan uteslutande. Jag är inte så intresserad av förvalta det svenska matarvet, som man säger, utan tycker att det är kul att äta något utomlands och sedan försöka återskapa det hemma. 

Slutligen, det känns helt klart som du har en bra känsla för mattrender, om du skulle gissa – vad blir nästa stora mathype?

– Ingen aning. Jag försöker inte tänka på sånt över huvud taget. Har nog aldrig läst en trendrapport i hela mitt liv. Jag tror istället på att följa sin egen passion, för om man brinner för något tillräckligt mycket kan man även fjutta eld på andras intresse.