Foto: Shutterstock/IBL

Var tredje kopp kaffe vaskas – så kan vi minska svinnet

Svenskarna häller ut var tredje kopp kaffe i vasken. Totalt blir det över 300 miljoner liter kaffe som varje år går till spillo. Här är 6 användbara tips för att minska kaffesvinnet!


kvinna dricker kaffe ur takeawaymugg
Foto: Shutterstock/IBL

Matsvinn är ett ämne som ständigt är på tapeten – men hur många har hört talas om kaffesvinn? Faktum är att en vuxen svensk i genomsnitt häller ut en kopp kaffe per dag i slasken, enligt statistik från från SCB och Naturvårdsverket.

Det innebär att över 300 miljoner liter kaffe varje år går till spillo, enligt ett pressmeddelande från kaffetillverkaren Löfbergs.

Bara tre av tio svenska kaffedrickare försöker minimera mängden kaffe som de häller ut, enligt en Sifoundersökning.

Kaffeproduktionen halveras

Samtidigt som mycket av det bryggda kaffet hamnar direkt i vasken, står den globala kaffeproduktionen inför stora utmaningar. Fram till år 2050 riskerar produktionen att halveras på grund av klimatförändringarna, enligt pressmeddelandet.

Löfbergs uppmanar därför alla svenska kaffedrickare att ta tillvara på varenda dyrbar droppe – även slattarna.

Släng inte kaffet – det går att använda till annat! Bild: IBL Bildbyrå
Släng inte kaffet – det går att använda till annat! Foto: IBL Bildbyrå

6 tips: Så här gör du för att minska kaffesvinnet

1. Brygg inte mer kaffe än du dricker. Häll upp en mindre mängd i koppen än vanligt, för att öka chansen att du faktiskt dricker upp allt.

2. Häll upp kaffet i en termos, så håller det sig varmt längre.

3. Frys in överblivet kaffe till isbitar – perfekt varma sommardagar när du blir sugen på en iskaffe!

4. Går inte allt kaffe åt? Varför inte satsa på en god kaffedrink efter maten?

5. Använd kaffet när du bakar. Kaffe passar utmärkt i härliga chokladdesserter och i klassiska chokladbollar.

6. Det går också bra att använda kaffe i matlagningen, exempelvis i inläggningar eller marinader.

Källa: Löfbergs

Text: Minna Wallén-Widung