Undvik torra lussebullar

Blir lussebullarna torra i år igen? Det behöver inte vara så. Visserligen bidrar saffranet till att gör bullen torr, men det finns sätt att minimera skadan. Och det handlar inte om att använda kvarg eller kesella i degen. Det hjälper inte alls enligt proffsbagarna. Här är tipsen som fungerar.

 

Används rumsvarmt smör. Istället för att smälta smöret du använder i degen ska du använda rumsvarmt smör. När du använder smält smör ökar vätskemängden i degen, vilket kräver mer mjöl. Som i sin tur ger torra bullar.

Använd mindre mjöl. Ett uppenbart tips måhända. Men ett vanligt misstag är faktiskt att man använder för mycket mjöl. Degen ska vara lös – då är mjölmängden rätt och då slipper du torra bullar.

Knåda degen mer! En deg som inte har knådats tillräckligt ger alltid lite kompakta, torra bröd. Knådningen underskattas ofta av hemmabagare. Genom att använda en maskin ökar chanserna att lyckas.