Tusenårig vinodlarkultur ger viner som står ut

På Sicilien har man odlat vin i tusentals år och vinerna från ön är populära världen över. Populärast är druvan Nero D’Avola som började odlas redan 1696 – och hittas än idag nästan uteslutande på Sicilien.

 

Från karga klippor och vulkanen Etna som drottning i öst till böljande landskap där vinrankor träget växer i norr. Sicilien har en lång - faktiskt tusenårig - vinodlarhistoria. Den största ön i Medelhavet var redan under antikens Grekland en plats där druvor långsamt mognat under den sicilianska solen, och gör så än idag.

Milda vintrar och långa somrar är en av förklaringarna till av vinrankor frodas på ön men också den höga mineralhalten i jorden på grund av vulkanen Etna. Eftersom det knappt faller något regn mellan juni och skördetiden i augusti är årgångarna konsekventa och likartade vilket gör att sicilianska viner är trygga köp.

 

Sicilliens stolthet - den mörka från Avola
Siciliens stolthet, Nero D’Avola, har odlats på ön i hundratals år. Men det är egentligen inte förrän på senare tid som druvan, som ofta jämförs med en Syrah, tappats som egen druva. Länge har man använt druvan till att blanda rödvin men nu för tiden är Nero D’Avola, översatt till ”den mörka från Avola”, en uppskattad druva i sin egen rätt. Det är svårt, men inte omöjligt, att hitta Nero D’Avola utanför Sicilien. Försök har gjorts i Australien och Kalifornien i begränsad utsträckning.

Öns populäraste druva karakteriseras av mjuka tanniner men beroende på stilar, vart på ön, och huruvida vinet gjorts på äldre vinstockar - eller nyare kan vinet gå från att ha fruktiga toner av körsbär och plommon till viner som görs bäst om de lagras på ekfat med toner av mörk choklad och lakrits. Gemensamt är den djupröda färgen och balansen mellan syra och strävhet.

Vinet passar både som sällskapsvin, till kötträtten och faktiskt också fiskrätter. Ett vin som är enkelt att matcha till otaliga tillfällen och rätter.