Tips och trix till barnkalaset

Tid för barnkalas? Vi har knepen och recepten för ett lyckat kalas. Många kan känna press när det är dags att hålla barnkalas. Men det behöver inte vara svårare än vad man gör det till. Ett lyckat kalas är när barn har roligt, det smaskas på lite tårta och fiskdamm såklart.


Inbjudan

Skicka ut inbjudan i god tid och se till att svara på de viktigaste frågorna:

Tid? Vanligast brukar vara cirka två timmar på förmiddagen eller eftermiddagen.

Kommer det att serveras mat? Det är bra att veta så att föräldrarna kan planera måltiderna runt om.

Är det en något tema eller särskild klädsel?

Ska föräldrarna vara med eller lämna barnen? För mindre barn kan det kännas tryggt att ha en föräldrer kvar på plats, lite större barn klarar sig oftast själva men det kan vara bra att föräldrar meddelar om de ska stanna eller gå.

Mat

Att bjuda på barnfavoriter korv med bröd eller hamburgare brukar uppskattas. Då blir det även mindre plats för söta godsaker som kan göra barnens blodsocker lite instabilt. Nedan hittar du 12 goda recept perfekta till kalaset.

Lekar

Det är en god idé att förbereda några lekar för barnen då fri lek gärna kan bli något stökigt. För mindre barn får gärna lekarna vara inkluderande hellre än exkluderande där de åker ut en efter en, med en risk för tårar.

 • ”Presidenten säger”. En vuxen är president och styr leken som går ut på att barnen ska följa presidentens uppmaningar, så länge meningen inleds med ”presidenten säger..”
  Ex: ”Presidenten säger hoppa på ett ben!” - Alla barn hoppar.
  ”Vicka på rumpan” – nu ska barnen stå stilla
   
 • Är du hemma? Bilda en ring med stolar så att alla barn utom ett har en sittplats. Barnet utan plats står i mitten och frågar: Är Johan hemma? Svarar Johan nej, går frågan vidare. Är Emma hemma? Svarar Emma ja ska alla barn resa sig och hitta en ny sittplats. Det barnet som blir utan får stå i mitten och så fortsätter leken.
   
 • Iskull. Ett barn är is och kullare. När ett barn blir kullat måste det stå stilla tills ett annat barn kryper mellan benen på det frysta barnet som då är med i kullen igen.
   
 • Skattjakt. Rita en karta där barnen måste klara av uppdragsstationer eller skriv ledtrådar som barnen måste hitta.
   
 • Dansa! Barn är inte lika hämmade som vuxna och med populära barnfavoriter i spellistan brukar det rycka i även de blygaste små benen.

Fiskdamm

Det förväntas nästan alltid en godispåse i slutet av kalaset, men den måste absolut inte vara smällfull. En tablettask och en liten chokladkaka räcker fint. Såpbubblor eller ballonger i påsen brukar också vara väldigt populära överraskningar.