Stor guide: Rätt tilltugg till ditt favoritvin!

Du öppnar en flaska vin till maten, som ni sedan kanske fortsätter på när middagen är klar. Eller så ska du bjuda på lite mingel. Vi hjälper dig att hitta rätt tilltugg som förhöjer ditt favoritvin.

 

RÖDA VINER

 • Rioja (Tempranillo)
  Tempranillo är en blå druva som har en kryddig karaktär, kraftig fruktsmak och lägre syra. Toner av jord och sand (vilket kan låta som mindre goda toner, men är faktiskt något som kan ses som positivt) det kan passa bra ihop lite mustigare, lite örtiga rätter.
  Tilltugg: Bakad schalottenlök med svamp, eller getost, är ett litet tyngre tilltugg som matchar vinet bra.
   
 • Cabernet Sauvignon
  Cabernet Sauvignon är ett fruktigt ganska strävt vin med tydlig karaktär av svarta vinbär och ceder. Cabben är perfekt för lite rökigare/grillad mat där vinet kan mjuka upp den rökiga tonen.
  Tilltugg: Frasiga snittar med skinka och bacon har en rökig ton som lirar bra ihop med Cabernet. Generellt är Cabben en ”snäll” druva som fungerar till flertalet rätter.
   
 • Shiraz/Syrah
  Shiraz, eller Syrah, som är samma druva bjuder på kryddiga till fruktiga viner. Den är intensiv, med en fullkropp, vilket passar till mat som också är lite kryddigare – större vin behöver tyngre mat.
  Tilltugg: Charktallriken blir utmärkt. Shiraz uppfattas oftast som pepprig men ändå rund. Den salta och lite kryddiga charktallriken kompletterar vinet.
   
 • Pinot noir
  Pinot noir ger lättare röda viner med toner av röda bär, hallon och smultron. Passar till lite lättare kötträtter, fågel, stekt fisk och vilt – eftersom vinet är ett lättare vin – behöver det också en lättare rätt/tilltugg.
  Tilltugg: De lite bäriga tonerna i vinet passar med lättare snittar med exempelvis kyckling.

  VITA VINER
   
 • Chardonnay
  Chardonnay är en av världens mest odlade druva, och kanske den mest mångsidiga. Om vinet lagrats på fat får den en ganska smörig och fyllig ton. Om den inte lagrats på fat får den t.ex. friska toner av gröna äpplen. Det betyder att beroende på vilken stil på vinet passar den till olika rätter.
  Tilltugg:
  En fyllig chardonnay som lagrats på ekfat – vinet har en smörig och krämig ton som matchas med rätter som har samma lite krämigare smak. Exempelvis ostsnittar.
  Den friska (motsvarar även en chablis). Är frisk och krispig i sin smak och går då bra ihop med rätter som är lite syrligare exempelvis pilgrimsmusslor.
   
 • Riesling
  Ger friska viner med högre fruktsyra inslag av citrus, päron och blommor. Riesling får också en krispig mineralton (tänk blöt sten). 
  När det gäller matchning med mat är det också sötman i vinet som avgör vad som passar till.
  Tilltugg:
  Torr riesling: Kräftsnittar eller en Laxtartar med citronkräm blir bra då syran i rätten möter syran i maten.
  Halvtorr riesling: Crostini med gåslever, smörstekt äpple och rosmarin där sötman bryter av de feta i gåslevern, Mums!
   
 • Sauvignon blanc
  Vin med friska, fräscha toner, hög syra, toner av sparris, grön paprika och gräs.
  Tilltugg: Perfekt till just sparris – en smakmatchning. Sparrissoppa i miniskålar är också perfekt!
   
 • Chenin blanc
  Precis som med Riesling finns det söta och torra sorter. Chenin blanc har också en högre fruktsyra men får inslag av grapefrukt, melon och har en mera aromatisk ton som vissa beskriver som ”våt ylle”.
  Tilltugg:
  Till den aromatiska tonen passar gratinerade gestostnittar
  Till de söta varianterna kan t.ex. en fruktigare dessert vara supergott!

 

Läs också: Cava, champagne eller prosecco?