Spara pengar och miljön – bli matsmart

Varje år slänger vi 140 kilo mat person – varav 50 kilo är fullt ätbart. Det är varken bra för miljön eller plånboken. Här är fem smarta tips för att minska svinnet.


Vi är många som vill minska matsvinn, hälften av befolkningen säger att de skulle vilja bli bättre på att minska matsvinnet. För ett hushåll är det fullt möjligt att spara mellan 3 000 och 6 000 kronor. Pengar som kan användas till så mycket roligare saker.

Här hittar du 5 smarta tips på hur du minskar matsvinnet hemma:

1. Torrt bröd blir ströbröd

Glömde du att frysa in brödet som nu blivit alldeles torrt? Bra! Torrt bröd är perfekt att göra fattiga riddare av, fungerar både som lunch eller efterrätt. Du kan också köra brödet i en mixer och på det sättet få gott ströbröd.

2. Bruna bananer i baket

Har bananerna blivit bruna och inte längre ser så lockande ut. Gör en smoothie! Om du har flera bruna bananer liggande så skiva upp dem och lägg i frysen. När du är sugen på en dessert är det bara att ta fram lagom mängd och köra i en mixer så har du supergod och nyttig bananglass.

Psst! Ett smart sätt att förhindra att bananerna blir bruna är att vira plastfolie runt stammen.

3. Risrester blir grönsaksbiffar

Har du rester av potatis eller ris i kylen som är inne på sista refrängen? Släng det inte. Du kan istället använda det till en bas för att göra potatisbullar eller grönsaksbiffar.

4. Skär bort möglet på osten

Möglig ost? Om det är en hårdost går det bra att bara skära bort möglet med ca 1 centimeter marginal och äta upp resten. Har ostrester kvar, riv osten och frys in och använd till en gratäng eller pizza.

5. Trötta grönsaker blir buljong

Har grönsakerna blivit trista? De passar fortfarande strålande i en god gryta. Du kan också koka en härlig grönsaksbuljong och frysa in buljongen i tärningar, din framtida mat kommer att tacka dig!