Spara pengar och miljön - bli matsmart

Varje år slänger vi 140 kilo mat person varav 50 kilo är fullt ätbart. Det är inte bra för miljön och inte heller bra för plånboken. Men vi är många som vill minska matsvinn, hälften av befolkningen säger att de skulle vilja bli bättre på att minska matsvinnet. För ett hushåll är det fullt möjligt att spara mellan 3000 och 6000 kronor.

Här hittar du 5 smarta tips på hur du minskar matsvinnet hemma.

 1. Glömde du att frysa in brödet som nu blivit alldeles torrt? Bra! Torrt bröd är perfekt att göra fattiga riddare av, fungerar både som lunch eller efterrätt. Du kan också köra brödet i en mixer och på det sättet få gott ströbröd.
   
 2. Har bananerna blivit bruna och inte längre ser så lockande ut. Gör en smoothie! Om du har flera bruna bananer liggande så skiva upp dem och lägg i frysen. När du är sugen på en dessert är det bara att ta fram lagom mängd och köra i en mixer så har du supergod och nyttig bananglass.
  Psst! Ett smart sätt att förhindra att bananerna blir bruna är att vira plastfolie runt stammen.
   
 3. Har du rester av potatis eller ris i kylen som är inne på sista refrängen? släng det inte. Du kan istället använda det till en bas för att göra potatisbullar eller grönsaksbiffar.
   
 4. Möglig ost? Om det är en hårdost går det bra att bara skära bort möglet med ca 1 centimeter marginal och äta upp resten. Har ostrester kvar, riv osten och frys in och använd till en gratäng eller pizza.
   
 5. Har grönsakerna blivit trista? De passar fortfarande strålande i en god gryta. Du kan också koka en härlig grönsaksbuljong och frysa in buljongen i tärningar, din framtida mat kommer att tacka dig!