Foto: Shutterstock/IBL

Sommarens hetaste drinkar – när bartendereliten får bestämma

Fräscht, lättdrucket och utan krångel! Så ska drinkarna smaka i sommar - om Sveriges bästa bartenders får bestämma. Här är ingredienserna och recepten som får dig att glänsa på sommarens fester.


Sveriges bartenderelit är rörande överens om hur vi ska dricka våra drinkar sommaren 2018. Det finns inte så mycket trender, men det ska gärna vara fräscht och opretantiöst. Om det finns några grundingredienser handlar det lokala råvaror, miljötänk, lägre alkoholhalt, färskpressad citrus, spännande sockerlag och ljus sprit.

Här ger tre av Sveriges vassaste bartenders sina bästa drinkrecept inför sommaren:

Emil Åreng bartender
Foto: Andreas Nilsson

Emil Åreng, Open/Closed Umeå

Emil Åreng, utsedd till Sveriges bästa bartender på Bartender´s Choice Awards 2015 och Nordens bästa bartender 2013 i tävlingen World Class, har länge försett Umeå med Stjärndrinkar, men tar från och med sommaren över som kreativ ledare på Cadierbaren på Grand.

Hetaste smaken/råvaran i år?

- Jag tycker inte man kan utkristallisera så mycket trender egentligen - det är samma varje år. Folk dricker mojito, för det är skitgott! Det ska vara gott och fräscht, gärna longdrinks. Och tar man hantverket på allvar är det klassikerna som vinner i längden - fast självklart med en personlig tvist. Nu på sommaren vill man ha lätta, enkla smaker, gärna med ljus sprit som gin, vermouth eller Italicus (en bergamott-likör). Vi går mot ljusare tider - då vill man ha ljusare sprit.

Åt vilket håll går drinktrenden?

- Jag ser absolut en trend där vi väljer drycker med lägre alkoholhalt. En återkommande sommartrend, men också något som mer och mer börjar sätta sig i svenskarnas beteende i allmänhet - det är inte roligt att vara för full. Aperol Spritz går ju som aldrig förr. Det läggs också alltmer vikt vid att undvika för mycket tillsatser och satsa på lokala råvaror - vi har ju en fantastiskt bra fauna här i Sverige.

Emil Årengs bästa drinkrecept i sommar!

30 ml Härnö gin
15 ml Italicus
25 ml citronjuice
15 ml honungsvatten (Blanda och värm upp 20 %vatten och 80% honung. Låt svalna)
Toppa med cava, kolsyrat vatten eller vad du råkar ha hemma.

Fem saker att ha i skåpet/kylen:

 • Färska citrusfrukter
 • Sockerlag
 • Is. Frys is ett stort isblock i en stor bigpack-låda, vänd loss och karva sedan ut vad du behöver - stora eller små bitar.
 • Din favoritsprit
 • Smaksättare. Låt hemmaodlingarna frodas i sommar - mynta, basilika - vad du gillar!

Om jag bara ska köpa ett tillbehör för hemmabaren, vilket är det?

- En bra shaker.

Leo Lahti Bartender

Leo Lahti, Stranger Göteborg

"Hemliga" och mycket rosade cocktailbaren Stranger röstades fram av folket som Årets Bar 2017 på Bartenders Choise Awards. Här serverar Leo Lahti några av Göteborgs bästa drinkar. 

Hetaste smaken/råvaran i år?

- Jag kan egentligen inte säga någon enskild grej, utan snarare att som vanligt när sommaren kommer ökar suget för drycker med lägre alkoholhalt. Folk vill kunna sitta i en park och sippa på god dricka utan att bli för påverkade.

Hur går drinktrenden?

- Det är mycket spritzervarianter just nu - folk är sugna på att vidga sina vyer utanför Aperol.

Ditt bästa drinkrecept i sommar!

- En drink som varit ganska bespottad de senaste åren är mojito, men jag tycker att det är ett schysst val.

Leo Lahtis bästa recept på mojito:

5 cl bra ljus rom, jag tycker Bacardi och Havanna club funkar bra.
2,5 cl nypressad limesaft
1,5 cl sockerlag
En skvätt sodavatten
En näve mynta
Krossad is

Fem saker att ha i skåpet/kylen

 • Mycket is! Dubbelt så mycket som man tror
 • Färska citrusfrukter
 • Bra cava eller prosecco
 • Ljus rom 
 • Jordgubbar att göra sockerlag på

Om jag bara ska köpa ett tillbehör för att göra drinkar, vilket är det?

- Man behöver inte ha så mycket tillbehör, det mesta går att lösa med fantasin. Men ett par stora silikonformar för att göra större isbitar är en bra investering.

Emil-Hed-bartender

Emil Hed, Svartengrens Stockholm

Emil Hed, just nu på Svartengrens, är en up and coming stjärna på barhimlen och kammade alldeles nyligen hem titeln "Nordens bästa bartender 2018" i tävlingen World Class och kommer att tävla mot 59 andra bartenders i den globala finalen i Berlin i höst.

Hetaste smaken/råvaran i år?

- Svenska råvaror i säsong skulle jag säga. Det har varit stort i restaurangvärlden länge, nu har det även tagit sig till barerna. Jag skulle också vilja slå ett slag för att använda det vi annars kallar för ogräs; som myskmadra, gatkamomill, kirskål, maskrosor. För att göra en smakrik sirap som funkar utmärkt ihop med ljusa spritsorter.

Hur går drinktrenden?

- Som alltid på sommaren är det mycket svalkande drycker med lägre alkoholhalt. Sen är det upp till vad man gillar!

Emils Heds bästa drinkrecept i sommar:

2 cl grön sirap. Koka upp 3 dl sockerlag (60 % socker 40% vatten) och blanda med 200 gram sockerärtor eller spenat. Mixa och sila av.
4 cl vit Vermouth
2-3 cl färskpressad citronjuice
Toppa med bubbel om du har, annars går det bra med exempelvis sodavatten

Fem saker att ha i skåpet/kylen:

 • Bra is! Gärna så klar som möjligt. Jag brukar koka upp vatten, låta svalna, hälla över i en plastlåda och frysa. Svårare än så är det inte.
 • En bra gin
 • En bra rom
 • En bra likör, exempelvis Vermouth
 • Färsk citrus

I övrigt är det bara att testa sig fram, följ gärna säsongen och prova att koka sockerlag på olika råvaror som du lockas av. Var inte rädd för att göra fel, det brukar bli gott!

Om jag bara ska köpa ett tillbehör för att göra drinkar, vilket är det?

- Det mesta har man faktiskt hemma, man kan skaka drinkar i en vanlig glasburk till exempel. Men ett bra mått är viktigt för att få rätt proportioner!

Text: Nina Nyström