Smartare med såpa

Inget doftar så gott som nysåpade golv. Men såpa gör rent på betydligt fler ytor än så. Den är också bättre för både din hälsa och miljön jämfört med många av de rengöringsmedel som säljs i butikerna. 

 

1. Kastruller. Ibland blir värmen lite för hög eller glömskan för stor – och du står där med en kastrullbotten täckt av ett bränt pansar. Medan några ropar maskindiskmedel säger vi såpa! Koka upp vatten med såpa under lock och låt stå en stund. Därefter diskar du enkelt bort det fastbrända i botten.

2. Ugnen. Du behöver inte butikens superfantastiska, superdyra rengöringsmedel för att bli av med inbrända matrester i ugnen. Gnid bara in insidan med koncentrerad såpa, värm till 100 grader och låt ugnen svalna. Torka ur!

3. Spishäll. Fett och inbränd mat på spisen försvinner också med såpa. Gnid in med såpalösning, vänta en minut, torka av. 

4. Gnisselväck. Här är ett bonustips där såpan kommer till en lite oväntad användning för dig med gnisslande dörrar. Smörj gångjärnet med såpa så slipper du oljudet.