Smarta knepen inför din kräftskiva

Ska du ha kräftskiva? Vi tipsar om bästa sättet att tina skaldjuren och hur mycket kräftor du egentligen ska räkna per person.

Hur du tinar dina kräftor spelar stor roll för hur smaken blir när du serverar dem. Det bästa sättet att tina kräftor är att låta det ta tid.
Om du ska tina frysta kräftor gör du klokt i att låta det ta lite tid. Lägg gärna förpackningen i kylen 1-2 dygn innan dagen då kräftskivan äger rum. Låt kräftorna stå i kylen fram tills de ska serveras.

Om du vill tina kräftor snabbt

Om du glömmer att lägga kräftorna i kylskåpet kan det fungera att snabba på processen med att tina dem genom att ha dem framme i rumstemperatur i ungefär 12-16 timmar. Råkar kräftskivan infalla med sommarens varmaste dag är det dock inte att rekommendera.

Har du ett badkar eller ett större kärl kan du lägga kräftpaketen i kallt eller ljummet vatten några timmar. Använd dock aldrig mikrons avfrostningsprogram då det riskerar att förstöra kräftornas goda smak.

Räkna rätt

För att bli mätt på kräftor kan du beräkna ungefär ½–1 kg kräftor vilket är cirka ½–1 paket per person på en kräftskiva. Om du har många tillbehör kan du räkna med lite mindre. Men när det kommer till kräfor skulle vi ändå rekommendera att följa devisen, hellre för mycket än för lite.

 

Nedan hittar du goda tillbehör till kräftkalaset: