Sant och falskt om champagne

Har du också alltid serverat jordgubbar till champagnen eller trott att champagne görs på gröna druvor? Då är det dags att tänka om. Vår sommelier, Anna Edström Widén, reder ut sant och falskt kring champagne.


Vad utmärker en champagne? 

Champagne är mousserande vin som kommer från distriktet Champagne i norra Frankrike.

Kommer inte vinet från Champagne får det inte kallas champagne!

Champagne måste också tillverkas genom dem traditionella metoden eller som det också kallas, champagnemetoden. Det innebär att den andra jäsning sker på flaska och ska ligga på jästfällningen under minst 15 månader. I Champagne är det framförallt tre druvor som man använder två blå; pinot meunier och pinot noir samt den gröna chardonnay.

Det finns även rosé champagne, hur kan det komma sig?

Den finns två sätt att göra den festliga roséchampagnen. Antingen använder man skalen på de blå druvorna och lakar ur (macererar) musten under en kort tid innan den pressas. Andra alternativet är att tillsätta en mindre mängd stilla rött vin före andra jäsningen på flaska. Att blanda rött med vitt på det viset för att tillverka rosé är endast tillåtet i just Champagne.

Nästan all champagne som framställs är vit men druvorna som odlas är mest blåa, hur går det ihop?

Jo, man undviker skalen och hanterar druvorna varsamt, skörden sker för hand och druvorna pressas mycket försiktigt. 

Ska champagne serveras i flöjt?

Det finns en rad olika glas för champagne, allt från champagneflöjt till de mera vintage-inspirerade coupeglasen. Vill man verkligen få ut mest arom kanske ändå ett ganska enkelt tulpanformat vinglas passar sig bäst. Vilket glas ni än väljer är det viktigaste att champagnen är kyld. Har ni någon gång öppnat en varm/ljummen champagne? Då flyger korken ganska lätt iväg då bubblorna snabbare flyr snabbare i varm champagne.

Vad passar att äta till champagne?

Det är antagligen inte vad du tror. Chips, ost och skinksnittar – eller hemmagjord pizza – fungerar jättebra då det är lite sälta som balanserar champagnen bra.

Jordgubbar + champagne = sant? 

Nej. Den klassiska kombon jordgubbar och champagne passar egentligen inte tillsammans. Tänker vi på konstens alla regler kring mat och dryck i kombination har champagne en väldigt hög syra och jordgubbar en hög sötma, hög syra + hög sötma = strävt, och champagnen får en ännu högre syra.

Men är det någon dryck alla dryckesälskare menar att de kan dricka till allt så är det champagne, och det är jag nog beredd att hålla med. Allt blir godare - och mer lyxigt - med champagne!

Kan man spara en champagne i kylen efter att den öppnats? 

Myten om att hänga en sked i halsen på champagneflaskan kan vi redan nu späcka – det funkar inte!

Men har man en champagneförslutare eller stopper kan champagnen klara sig cirka 3 dygn i kylen. Utan sådan förslutning kan den sparas till nästa dag men bubblorna kommer avta. Vissa säger att champagnen till och med kan bli bättre dagen efter den öppnats.