Sanningen om vad som faktiskt passar till mousserande

Har du också alltid trott att champagne och jordgubbar går som hand i handske? Det är faktiskt en sanning med modifikation. Egentligen är det främst prosecco som går ihop med bär och frukt! Vår sommelier Anna Edström Widén förklarar vad som passar med olika typer av mousserande och varför!

 

Hur ska man egentligen tänka när man ska matcha bubbel med mat?

Huvudregeln är; syra, sälta och fet mat går riktigt bra hop med mousserande vin.

Saltade chips, popcorn eller saltade brödpinnar är exempel på bra tilltugg till bubbel. Hemligheten är att sältan bryter av strävheten i vinet och gör att vinet upplevs som mildare. Prova! Du kommer bli förvånad över hur väl det fungerar!

En annan välfungerande matchning är brieost, ett enkelt tilltugg som passar bra till ett torrare mousserande där syran i vinet möter det feta i osten.

Bonus: Fet mat känns mindre fet med ett syrligt vin.

Vill man komplettera bubblet med ett lyxigare tilltugg är den hajpade rätten potatischips med rödlök, gräddfil och löjrom helt rätt. Syran i crème fraiche möter syran i vinet, sälta bryter igenom strävheten i vinet. Bubblorna tar hand om löjrommens lite svåra umami-smak som annars kan upplevas som metallisk tillsammans med vin.

Mousserande (framför allt champagne) kan också ha en rostad ton –  en brödighet som går hand i hand med tilltugg som serveras på t.ex. smörstekt bröd, crostini eller till grissini.

Säkra kort kan också vara:

Smörstekt bröd med majonnäs, citron och ett berg av räkor! Syran möter den feta majonnäsen och brödigheten i vinet möter det smörstekta brödet och citronen får fram vinets fruktighet – så gott!

 

"Prosecco har en högre fruktsyra som passar med jordgubbar bättre än annat mousserande"

 

Men jordgubbarna då?!  

Jordgubbar passar inte till ett mousserande som är torrt! Vad som händer är att de söta jordgubbarna får det torra bubblet att upplevas som ännu mera torrt. Det blir helt enkelt obehagligt strävt. Så nästa gång du ska dricka bubblor och jordgubbar – välj ett sötare bubbel!

Många upplever att prosecco är sötare – trots att det kanske inte alltid har mer gram socker per liter jämför med kanske en champagne. Men prosecco har en högre fruktsyra och toner som söta päron (päronsplitt), persika mm – därför är prosecco bli ett bättre alternativ till jordgubbarna.