Foto: Matilda Söderström

Så enkelt matchar du rätt vin till maten

Hur kommer det sig att ibland smakar ett vin fantastiskt till en maträtt medan nästa gång du köper samma vin, blir det inte alls samma kulinariska upplevelse. Svaret ligger i matchningen. Vi har frågat ut sommelieren Anna Edström Widén om det finns några enkla knep att hitta rätt i dryckesdjungeln och bett henne att matcha våra helgfavoriter med passande dryck.

 

Finns det några enkla matchningsregler som man kan tänka på när man väljer dryck till maten?


- Det finns massor av olika aspekter att ta hänsyn till och det är nästan omöjligt att ”bara” välja ut några. Att hitta en kombination som passar kan också vara väldigt individuellt, alla har vi olika preferenser. Men om jag ska ändå ska välja några: 

Kroppen - när man ska matcha vin och mat är steg 1 att vinet och maten bör ha samma tyngd. Det vill säga att en lättare rätt ska ha ett lättare vin och en tyngre rätt ska ha ett fylligare vin. Till exempel: en räksallad är en lättare rätt och för att inte vinet ska ta över helt behöver räksalladen ett lättare vin och generellt är vita viner lättare. Men om vi istället ska servera en oxfilé med potatisgratäng behöver vi då ett fylligare vin, ett rött vin med större ”kropp”.  

 

Okej, men ibland när jag valt ett lätt vin, passar det inte alltid ihop med maten ändå. Finns det något mer att tänka på?


- Ja, Steg 2 är att hitta element i rätter/vinet. Såhär exempelvis: : I räksalladen bör det finnas citron, det gör att salladen kommer ha en högre syra. Då måste man balansera med hög syra även i vinet. Surt + surt är mindre surt.

Men medan i den tyngre rätten kan man tänka – i potatisgratängen finns säkert grädde vilket gör den krämig – då bör man hitta ett vin som är lite rundare och som kan matcha krämigheten i potatisgratängen. 
Ni kanske börjar förstå att det inte är så lätt att matcha mat och dryck och ofta är det en mix av olika element som gör det till en bra kombo.

Tumregeln kanske ändå är enkelt, för många är gott + gott = gott. Tycker man om ett vin/dryck - så passar det nog till mer än vad man tror.

 

Annas vinmatchning till våra goda recept:

Vegetarisk pasta
Tips på vin: Ett rött vin av sangiovese från Toscana
Varför?
Dels för att rätten är en tyngre pasta rätt och behöver då ett något fylligare vin men också för att sangiovese har örtigare toner också finns i pastarätten.

Älggryta
Tips på vin: Ett rött vin från Rhônedalen med druvorna syrah/grenache.   
Varför?
Här har vi en mustigare rätt, en tyngre, kryddigare smaker så för att matcha det behöver vi ett fylligare vin. Syrah från norra Rhônedalen är ett kraftfullt vin och skulle passa bra för att möta det mustiga grytan. Medan en grenache från södra Rhônedalen upplevs som mindre kraftfull men med mer kryddighet vilket också skulle passa för att runda av sältan och kryddigheten i grytan.

Sej på grönsaksbädd
Tips på vin: Ett lättare rött vin av druvan pinot noir.
Varför? Kan man dricka rött till fisk?
Det här är en ganska kryddig rätt med högre syra och heller inte den lättaste av fiskrätter. Pinot noir är den lättaste av alla blåa druvor och har ofta lite högre syra med kryddiga inslag och är sällan stäva. Kryddigheten i vinet och kryddigheten i maten, högre syra i vinet – högre syra i maten = bra kombo.

Kycklingtacos med tomatsalsa
Tips: En vanlig lager.
Varför?
Tänk er en vanlig fredag kväll och ni kommer hem efter jobbet, tillfället gör att en enkel lageröl kommer få tacosen att smaka ännu bättre.Men faktum är också att det är mycket smaker och framför allt chilin kommer tillföra lite hetta vilket gör att de flesta viner kommer falla platt (så länge man inte väljer ett havltorrt) sötma tar ut hetta.