Så vinner du fajten mot fettet

Fettet ska bara bort! Och det finns sätt att göra det som inte kräver dyra, miljömässigt tveksamma kemikalier. Här får du fyra tips om hur du angriper fettet i köket.

Ugnsfolie och cola. Gör en liten boll av aluminiumfolie och doppa den i Coca Cola. Sen är det enkelt att gnugga bort fastbränt fett från exempelvis ugnsgallret.

Salt fixar stekpannan. Ibland räcker inte diskmedel för att få bort gammalt, fastbränt fett ur stekpannan av gjutjärn. Då är det dags att ta fram grovsaltet. Täck botten med det, sätt pannan på en rejält varm platta och vänta i en halvtimme. Saltet drar ur fettet och pannan blir som ny igen. Glöm inte att smörja in den med lite olja efteråt, för att undvika att maten bränner fast nästa gång du steker.

Ugnsfolie som fettfälla. Med ugnsfolie i botten av ugnen slipper du fastbränt fett.

Citron – fett effektivt Koka citronskal och -saft i en kvart -resultatet blir ett utmärkt rengöringsmedel som löser fett.