Foto: Shutterstock/IBL

Så tar du bort tefläckar – våra bästa knep

Tefläckar kan vara en riktig mardröm. Här är våra bästa tips för att ta bort tefläckar på kläder, på mattor och i muggar.


Alla som någon gång spillt te vet att tefläckar kan vara besvärliga. Det är teinet som gör att fläckarna blir så kraftiga.

Tack vare sin färgstarka karaktär har te använts för att färga allt från papper till tyg, men egenskapen kommer förstås också med en baksida.

Te hälls ur termos ner i lila temugg utomhus.
Foto: Shutterstock/IBL

Den brittiska sajten Goodhousekeeping har sammanställt en lista med sina bästa tips för att bli av med tefläckar. Grundregeln, som med nästan alla fläckar, är att behandla dem så snabbt som möjligt.

Ta bort tefläckar i kopp

Tefläckar på porslin och i muggar är kanske en av våra vanligaste tefläckar. För att förhindra fläcken från att få fäste bör du alltid skölja koppen efter användning, även om du inte diskar den ordentligt.

När tefläcken redan är ett faktum är det andra metoder som gäller.

Kopp med tefläck inuti.
Foto: Shutterstock/IBL

Blanda bikarbonat och ett par droppar vatten till en lös pasta. Doppa sedan en trasa i blandningen och angrip problemområdet. Gnugga till fläcken är försvunnen.

Har du ingen bikarbonat kan du använda dig av vinäger och salt. Fukta en trasa med vinäger, doppa trasan i salt och skrubba bort fläcken.

Ta bort tefläckar på arbetsytor

Har du spillt te på arbetsytor eller bord bör du försöka ta hand om dem så fort det går, annars är risken att fläckarna blir kvar.

På laminerade ytor eller trä kan du använda dig av samma bikarbonatsblandning som ovan. En annan effektiv metod är en trasa med citron doppad i salt.

Utspilld tekopp i glas på träbord.
Foto: Shutterstock/IBL

Granit och marmor är mer känsliga och det är därför bra att vara mer försiktig. Använd helst rengöringsmedel speciellt anpassat för underlaget.

Ta bort tefläckar på matta

Ibland är olyckan framme och du spiller en hel tekopp över mattan.

Börja med att försöka suga upp så mycket av vätskan det bara går. Använd ett ofärgat hushållspapper eller en ofärgad bomullstrasa.  Försök inte gnugga bort fläcken utan badda alltid bort den. Angrip fläcken från kanten och in mot mitten.

Utspilld tekopp på matta.
Foto: Shutterstock/IBL

Alltommattor.se rekommenderar en svag ättikslösning som du baddar på fläcken om den vägrar försvinna. Torka sedan torrt.

Är fläcken riktigt svår kan det bli nödvändigt att ta hjälp av ett kraftfullt fläckborttagningsmedel.

Ta bort tefläckar på kläder

Precis som när det gäller mattor bör insatsen inledas så fort som möjligt. Försök suga upp vätskan utan att skrubba. Skrubbandet har ofta motsatt effekt och det blir ännu svårare att bli kvitt fläcken. Och använd absolut inte salt, risken är bara att fläcken blir permanent.

Om det finns mjölk i tefläcken bör du skölja tyget i kallt vatten innan tvätt. Varmt vatten riskerar, precis som salt, att göra fläcken mer bestående.

Tefläck på kvinnas klädesplagg.
Foto: Shutterstock/IBL

Rör det sig om silke bör du vara extra försiktig. Använd fläckborttagningen som är anpassad för materialet.

Även ull bör hanteras varsamt. Blötlägg fläcken i kallt vatten med ett rengöringsmedel som är anpassat för känsligare material innan du handtvättar plagget.

Modeskaparen och författaren Camilla Thulin rekommenderar att alltid prova starkare fläckborttagningsmedel på den del av plagget som inte syns. Då slipper du dras med ytterligare en fläck.

Går fläcken inte bort finns det sätt att rädda sina favoritplagg ändå, enligt Camilla Thulin. Kanske kan du dölja fläcken med en liten dekoration, ett broderi eller en brosch. Bara fantasin sätter gränser.