Foto: Shutterstock/IBL

Så smaksätter du majonäs på bästa sätt

Majonnäs i all ära, men den kan bli ännu bättre med rätt smaksättning. Vad sägs om tryffel, citron eller kapris? Här tipsar vi om de godaste sätten att lyfta din majo.


Oavsett om du använder ägg, aqua faba eller köper färdig majonnäs kan vi vara överens om att det är en bra sås att alltid ha i kylskåpet. Dessutom går den att variera i oändlighet.

Antingen genom att använda kryddor för att smaksätta en färdig majonnäs eller genom en smakrik olja eller fettvariant. Varför inte använda det överblivna baconfettet?

Majonäs i skål med sked i.
Foto: Shutterstock/IBL

Så smaksätter du majonäs till olika rätter:

Till asiatiska rätter passar det perfekt med smaksättningar som sesamolja, soja, chili eller ingefära, som ger en djupare smak och mer sälta.

Till somriga rätter kan det vara gott att ge majonnäsen lite djup med hjälp av kapris, sardeller, gräslök, citron eller krasse.

Till hamburgare, korv och annat grillat kött är det alltid gott med smak av tryffel, balsamvinäger, curry och dragon (som ger lite av en bearnaisesås-känsla).

Till sommarens goda primörer är det alltid gott med en sås med smak av parmesan, mynta eller vitlök. Och glöm inte att ta vara på ditt baconfett eller fettet som är kvar i pannan från en god kryddig korv, som chorizo – fetterna är en grym grund att slå en god majonnäs på!

 

Ingredienser till majonäs på träbord.
Foto: Shutterstock/IBL

Recpet på vanlig majonäs med ägg:

2 äggulor
2 tsk fransk senap
1 msk pressad citron
1 krm salt
2 dl rapsolja
flingsalt

Gör så här:
Alla ingredienser ska ha rumstemperatur. Blanda äggulor, senap, citron och salt i en stor vid skål och vispa ihop med ballongvisp eller handmixer.

Tillsätt oljan, först droppvis samtidigt som du vispar kraftigt.

Fortsätt hälla oljan i en tunn fin stråle medan du vispar kraftigt tills majonnäsen tjocknar.

Artikeln publicerades först på ELLE mat & vin.