Foto: IBL

Så skapar du ett festligare julbord

Nu är det återigen dags att lysa upp årets mörkaste månad med juleljus. Vi ser fram emot mysiga adventsfikor, minglande julbordshäng och god mat och dryck. Varför inte bjuda in bubblet som en återkommande gäst på julbordet. Här är tre tips för ett festligare bord!


I dag väljer allt fler svenskar dryck med bubblor kring jul och nyår. Om man jämför med hur det såg ut för 30 år sedan öppnas det i dag fyra gånger så många flaskor – så att bubblet tagit en naturlig plats på julbordet är kanske inte så förvånande.

Ett glas Freixenet Cordon Negro limited edition passar lika bra till sillen och julskinkan som till adventsfikats mingel med godsaker, nötter och enkelt tilltugg. Här är tre tips som kan få julbordet lite festligare!

Freixenet Cordon Negro limited edition
Freixenet Cordon Negro limited edition passar perfekt till julmyset!

Dekorera med finess

Om snön lyser med sin frånvaro utanför fönstret kan du ta in vintern till ditt julbord. Duka med det krispigaste vita med en vit linneduk och lägg fram vitt porslin och silverbestick. För en snygg finish kan du rulla vita linneservetter med ett snöre och sticka in en grankvist som dekoration.

Om du har pappersservetter kan du vika dem på något snitsigt sätt. Till exempel vika den fram och tillbaka som ett dragspel. Knyt sedan ett fint sidenband omkring servetten och dekorera med en liten julkula. Det kan också vara fint att ställa upp egna juldekorationer, som röda äpplen som ljushållare. Skär ut efter måttat värmeljus. Du kan också lägga lite granris på bordet och dekorera efter eget tycke.

servering med servett
Granriskvisten sätter en extra julig touch. Foto: Libby Penner

Bjud på dryck med stil

Låt drycken spela samma roll som maten. Presentera vatten i en fin och julig karaff och ställ ut fina flaskor av drycken som bjuds, så gästerna kan ta för sig av på egen hand. Freixenets Cordon Negros stilrena svart- och guldrandiga flaska blir snygg på bordet och i gästernas händer.

Låt ögat (och magen) bli mätt med god mat och godsaker

På julbord och adventsfika äter man också med ögonen så spar inte in på de fina kreationerna. Varför inte servera årets Janssons frestelse i små portionsformar som du dekorerat med ett juligt rött snöre. Toppa med lite granatäpplekärnor för en extra julig känsla! Eller kolla in den här roliga och annorlunda julmaten med både vacker vintersallad och knäckäpplen som är en ren fröjd för ögat! Servera julens praliner i fina skålar i olika storlekar och ställ ut där gästerna minglar runt.

Till produkten!