Foto: Anders Norrsell

Så räddar du en skuren sås – knepen som alltid fungerar!

Hemmagjord bearnaisesås eller hollandaisesås brukar vara givna succéer på matbordet, men många är rädda att prova på själva eftersom det sägs vara så svårt - och risken att såsen skär sig är så stor. Ingen fara! Med några enkla trick kan du rädda såsen om olyckan skulle vara framme.


Sås lyfter de flesta rätter och är ett naturligt inslag på matbordet.

Visst är det något särskilt med en hemmaslagen bearnaise, men många drar sig för att prova på grund av risken att misslyckas.

Vad många inte vet är att något så enkelt som några droppar vatten kan vara räddningen. Om du ser att din sås är på väg att skära sig, ta en till två matskedar kallt vatten, häll ner i blandningen och vispa. I de allra flesta fall blir såsen jämn och fin.

När såsen skurit sig – gör så här

Är den skurna såsen ett faktum – knäck en äggula i en ny kastrull och strila försiktigt ned den skurna såsen samtidigt som du vispar hårt. Lätt som en plätt

Psst! Blev såsen för salt i stället?

Ett kock-knep är att lägga ned 1-2 kokta potatisar i såsen tills att sältan är lagom.