Så ordnar du en lyckad sommarfest

Äntligen är sommar och dess festligheter här. Plocka fram grillen, bjud in vännerna till sommarfest och poppa en flaska (eller två) välsmakande bubblande rosévin!


Ljuvligt ljumna sommarkvällar lockar ut oss i trädgårdar och parker. Att samla vänner och familj för en festlig måltid runt grillen är för många en självklarhet så snart solen och värmen tittar fram. För visst är det sällan som maten smakar så bra som när den kan avnjutas ute.

Här är 6 tips som sätter guldkant på sommarens grillfester och göra dem till något utöver det vanliga:

1. Planera

Bra planering och att vara ute i god tid är a och o för en lyckad fest. Du kommer att märka att allt går mycket smidigare om du förbereder en checklista innan med allt som ska fixas inför festen.

2. Maten

Krångla inte till det. Grillning ska vara enkelt. Förbered och marinera kött, kyckling, fisk och grönsaksspett på morgonen eller redan kvällen innan och satsa på goda tillbehör som potatissallad, fräscha såser och en läcker sallad. Färskt bröd och god ost är också ett trevligt bidrag till måltiden.

Kom även ihåg att inte låta gästerna gå hungriga i väntan på att grillen ska bli varm. Bjud gärna på enkla och aptitretande tilltugg som salta chips och nötter, milda ostar, grönsakstavar med dipp eller varför inte dina favorit snittar.

En flaska Italian sparkling rosé med två glas på ett glasbord.
Får det lov att vara lite rosé?

Läs också: Sant och falskt om grillning – experternas bästa tips

3. Lekar

Det finns inte mycket som slår att umgås, skratta och ha roligt med sina vänner och trädgårdslekar är alltid ett säkert kort för att få igång stämningen. Ladda upp med kubb, brännboll eller femkamp.

4. Det finns inget dåligt väder...

Eller finns det? Kom ihåg att det svenska sommarvädret kan vara oberäkneligt och dessvärre finns det en stor risk för regn. Ett bra tips är att ha ett partytält eller någon form av tak som kan skydda mot eventuell nederbörd. Tillgång till mysiga filtar att linda in sig i framåt småtimmarna kan också vara att rekommendera.

Läs också: Rätt temperatur på grillen för kött, fisk, kyckling och lamm

5. Dryck

Servera ett härligt bubblande rosévin till maten! Många tror att rosé inte är ett matvin, men i själva verket är det precis tvärtom. Det passar dessutom utmärkt till grillat.

Sommarens rosa nyhet från Frexienet, Italian sparkling rosé, är ett läckert, fräscht och fruktigt vin med ren smak av elegant röd frukt, pink grape, vita blommor och äpple tillsammans med en pigg mousse. Den härliga och goda smaken ihop med en fantastisk rosa nyans och den unika flaskan gör vinet till ett smakfullt och dekorativt inslag på festen.

italian sparkling rosé från Freixenet.
Flaskan fungerar bra som dekoration på bordet.

6. Njut

Och kanske det viktigaste av allt, glöm inte bort att det ska vara trevligt! Det gör inget om allt inte blir helt perfekt. Slappna av och kom ihåg att njuta av den goda maten och sällskapet. För mycket stress kan förstöra hela festen.