Foto: Shutterstock/IBL

Så mycket godis äter vi i Sverige varje år

Sverige kan vara lösviktsgodisets förlovade hemland. Vi lägger också allt mer pengar på godis, choklad och glass. Enligt SCB köper vi i snitt sötsaker för 3 000 kronor varje år.


hur mycket godis äter vi i sverige
Bild: Shutterstock/IBL

Äta bör man annars dör man, kanske känns som en uttjatat klyscha. Men oavsett hur klyschig den må vara är den också sann.

Statistiska centralbyrån (SCB) har tittat på svenskarnas köpmönster. Den utgift som ökat stadigt mellan år 2000 och 2016 är våra livsmedelsinköp. Bara under finanskrisen 2008 minskade försäljningen något innan den tog fart igen.

Det vi lägger allra mest pengar på, enligt undersökningen, är kött. År 2016 la varje svensk i genomsnitt cirka 3 800 kronor på kött.

Godiskonsumtion Sverige

Däremot är det försäljningen av sötsaker som ökat allra mest. Allra mest förtjusta är vi i att köpa godis, choklad och glass. År 2016 spenderade vi i snitt 3 000 kronor per person och år på sötsaker. Det blir knappt 60 kronor per vecka.

Enligt Livsmedelsverket äter vi i snitt nästan 15 kilo choklad och godis om året per person. Konsumtionen av godis och choklad har ökat sedan 1960-talet.

mer sötsaker
Svenskar är även väldigt förtjusta i glass. Bild: Shutterstock/IBL

Paradoxalt nog har försäljningen av socker stegvis minskat år efter år.

Vi lägger också allt mer pengar på frukt och grönt. Enligt SCB hänger det ihop med att svenskarna blivit allt mer hälso- och miljömedvetna.

Fördelning av livsmedelsförsäljningen 2016:

cirkeldiagram från scb
Källa: SCB

Även ekologiska livsmedel blir allt mer populära hos svenskarna. Bäst är vi på att välja ekologiskt i frukt- och fiskdisken. Det säljs även relativt mycket ekologiska grönsaker och mejeriprodukter, skriver SCB.